Bimmercode dla i4 - kroki podjęte podczas kodowania po raz pierwszy | BMW i4 Forum
BMW i4 Forum banner

Bimmercode dla i4 - kroki podjęte podczas kodowania po raz pierwszy

1 reading
89K views 282 replies 83 participants last post by  LyriCeZ  
#1 · (Edited)
Zebrałem poniższe kroki dla mojego i4. Chciałem się tym podzielić tutaj z każdym, kto chciałby spróbować po raz pierwszy.
To bardzo proste. Wydrukowałem je, aby mieć je obok siebie w samochodzie podczas pierwszego kodowania. Posiadanie wydrukowanej kartki dla ochrony przed oślepianiem było ważne, aby nie popełnić błędu.
Instrukcje BimmerCode dla i4:

Instrukcja: BimmerCode dla BMW i Mini - Instrukcja
Standardowe rzeczy: BimmerCode dla BMW i Mini - BMW serii 4, M4
Adapter OBD: OBDLink CX

Tryb podstawowy:
Każda z jednostek sterujących ma kilka funkcji kodowania. Są one oczywiste, wybierz tę, która Ci się podoba i zakoduj. Kilka przykładów to:
Ostrzeżenie przy uruchomieniu
Ustawienia dźwięku Bowers & Wilkins
Otwieranie/zamykanie bagażnika za pomocą pilota
Sygnał skrętu jednym dotknięciem 5 razy
Światło powitalne tylko w ciemności
wiele innych w trybie podstawowym z mniejszym ryzykiem.

Aby włączyć światła przeciwodblaskowe (tryb ekspercki):
Zobaczysz ostrzeżenie, gdy używany jest tryb ekspercki. Zastosowałem poniższe, aby włączyć światła przeciwodblaskowe i to działa.
(Zaktualizowano: Dziękuję @bobkalka za poniższą tabelę)
Material property Font Number Screenshot

Zmiany w następujących parametrach zapewnią podstawową ochronę przed oślepianiem: C_HBA_DIM_ENA, C_HBA_GFHB_ENA, LUT_FLC_FORWARDLIGHTING_Y
Aby poprawić wydajność, zastosuj pozostałe parametry.

Instrukcje poniżej pochodzą ze strony internetowej Bimmercode.app.

Połączenie
Postępuj zgodnie z instrukcjami wymienionymi poniżej, aby zapobiec zakłóceniom zewnętrznym podczas kodowania i uniknąć problemów.

Przygotowanie samochodu
  1. Włącz zapłon w samochodzie. W przypadku samochodów serii G tryb diagnostyczny musi być dodatkowo aktywowany (naciśnij przycisk start w samochodzie trzy razy szybko po sobie, nie naciskając pedału hamulca ani sprzęgła).
  2. Upewnij się, że żaden bieg nie jest włączony (pozycja dźwigni zmiany biegów P dla samochodów z automatyczną skrzynią biegów) i że hamulec postojowy jest włączony.
  3. Upewnij się, że wszyscy odbiorcy energii elektrycznej (światła, ogrzewanie, wentylacja itp.) są wyłączeni.
  4. Odłącz lub wyłącz wszelki sprzęt innych firm zainstalowany w samochodzie, który jest podłączony do magistrali CAN (np. JB4, kamera cofania, sterowanie klapą wydechową), ponieważ komunikacja może zostać zakłócona, a kodowanie może w takim przypadku zakończyć się niepowodzeniem.
  5. Jednostka centralna musi być w stanie pierwotnym. Jeśli użyłeś rozwiązania innej firmy, aby włączyć CarPlay lub nawigacja została odblokowana, zmiany te muszą zostać cofnięte, ponieważ BimmerCode w przeciwnym razie nie pozwoli na kodowanie jednostki centralnej. Systemy iDrive montowane po rynku mogą również być niedostępne w pewnych okolicznościach.

Z urządzeniem z systemem iOS:

Połączenie adaptera Bluetooth
  1. Podłącz adapter do portu OBD w przestrzeni na nogi po stronie kierowcy w samochodzie.
  2. Włącz tryb samolotowy na urządzeniu z systemem iOS.
  3. Włącz Bluetooth na urządzeniu z systemem iOS.
  4. Dla użytkowników OBDLink MX+: Ten adapter musi być sparowany z urządzeniem z systemem iOS, jak opisano tutaj.
  5. Wyłącz Wi-Fi na urządzeniu z systemem iOS.
  6. Wyłącz CarPlay w ustawieniach iOS („Ustawienia” > „Ogólne” > „CarPlay” > Wybierz samochód > Wyłącz „CarPlay”).
  7. Odłącz urządzenie z systemem iOS w ustawieniach iDrive w samochodzie („COM” > „Urządzenia mobilne” > Wybierz urządzenie > „Odłącz urządzenie”).
  8. Odłącz wszystkie dodatkowe połączenia Bluetooth z innymi urządzeniami.
  9. Utrzymuj odległość między urządzeniem z systemem iOS a adapterem tak krótką, jak to możliwe.
  10. Otwórz ustawienia w aplikacji BimmerCode i upewnij się, że wybrano właściwy typ adaptera.
  11. Dotknij „Połącz” na ekranie startowym w aplikacji BimmerCode.
Kodowanie:

Istnieją dwa różne sposoby kodowania samochodu: Tryb podstawowy pozwala na kodowanie najpopularniejszych opcji kodowania w łatwy i wygodny sposób, a tryb ekspercki jest przeznaczony dla doświadczonych użytkowników, którzy są już zaznajomieni z kodowaniem i posiadają specjalistyczną wiedzę. Ogólnie rzecz biorąc, tryb ekspercki nie jest wymagany, a wszystkie popularne opcje są dostępne w trybie podstawowym.

Kodowanie w trybie podstawowym:
  1. Połącz się z samochodem, jak opisano w rozdziale „Łączenie”.
  2. Wybierz typ swojego samochodu z wyświetlonej listy i dotknij „Połącz”
  3. Jednostki sterujące w samochodzie są teraz identyfikowane, a następnie wyświetlana jest lista wszystkich obsługiwanych jednostek sterujących.
  4. Wybierz jednostkę sterującą z listy.
  5. Wprowadź żądane zmiany dla wybranej jednostki sterującej. Listę obsługiwanych opcji kodowania dla swojego samochodu można znaleźć tutaj.
  6. Dotknij „Koduj”, aby rozpocząć proces kodowania.
  7. Proces kodowania rozpocznie się i po pomyślnym zakończeniu zostanie wyświetlony komunikat.

Kodowanie w trybie eksperckim:

Niewłaściwe użycie trybu eksperckiego może spowodować poważne problemy w samochodzie. Ta funkcja jest przeznaczona tylko dla doświadczonych użytkowników z wiedzą specjalistyczną, a jej użycie odbywa się na własne ryzyko.
  1. Połącz się z samochodem, jak opisano w rozdziale „Łączenie”.
  2. Wybierz jednostkę sterującą z listy.
  3. Aktywuj tryb ekspercki, wybierając „Tryb ekspercki”.
  4. Wprowadź żądane zmiany dla wybranej jednostki sterującej.
  5. Dotknij „Koduj”, aby rozpocząć proces kodowania.

Po kodowaniu:
  • Po zakodowaniu samochód może wyświetlać błędy, ale nie ma powodu do obaw. Jest to całkowicie normalne, a błędy znikną po krótkim czasie, gdy wyłączysz i włączysz zapłon.
  • W zależności od jednostki sterującej może być konieczne ponowne ustawienie czasu i przywrócenie ustawień zdefiniowanych przez użytkownika w systemie iDrive w samochodzie.
  • Podczas kodowania zestawu wskaźników średnie zużycie paliwa jest resetowane, a pozostały zasięg może wyświetlać nietypową wartość. Znormalizuje się to po kilku cyklach jazdy.
  • Po zakodowaniu zestawu wskaźników temperatura zewnętrzna może wyświetlać nietypową wartość. Znormalizuje się to po pewnym czasie.

Błąd kodowania:

W przypadku wystąpienia błędu podczas kodowania postępuj w następujący sposób:
  • Zamknij połączenie, uruchom ponownie urządzenie z systemem iOS lub Android oraz adapter (odłącz i podłącz ponownie).
  • Otwórz BimmerCode i połącz się zgodnie z opisem w rozdziale „Łączenie”. Postępuj dokładnie zgodnie z tymi instrukcjami, aby zapobiec zakłóceniom zewnętrznym podczas kodowania i uniknąć problemów.
  • Wybierz konkretną jednostkę sterującą. Jeśli dane kodowania są nieprawidłowe, jest to oznaczone czerwoną kropką.
  • Przywróć dane kodowania za pomocą kopii zapasowej, jak opisano w rozdziale „Kopie zapasowe”.
  • Jeśli kodowanie nieustannie się nie udaje, skontaktuj się z pomocą techniczną, korzystając z opcji „Żądanie pomocy” w ustawieniach aplikacji.

#2 ·
#3 ·
MVP!

• Like
Reactions: Sesh Kami
#6 ·
@Sesh Kami, dałeś mi pewność siebie, żeby spróbować tego dzisiaj wieczorem... i działa jak urok! Jak tylko wjechałem na 4-pasmową autostradę, nadjeżdżał samochód i ta strona wyłączyła światła drogowe, ale reszta pozostała oświetlona. Genialne!

Utknąłem jednak na chwilę, ponieważ parametry, które identyfikujesz, są ukryte za 3 różnymi sekcjami, gdy wchodzi się w tryb ekspercki dla Body Domain Controller (BDC)... znalezienie ich zajęło trochę czasu. Dla dobra innych, oto gdzie można znaleźć te parametry:

Image

#9 ·
@Sesh Kami, dałeś mi pewność siebie, żeby spróbować tego dzisiaj wieczorem... i działa jak urok! Jak tylko wjechałem na 4-pasmową autostradę, nadjeżdżał na mnie samochód i ta strona wyłączyła światła drogowe, ale reszta pozostała podświetlona. Genialne!

Utknąłem jednak na chwilę, ponieważ parametry, które identyfikujesz, ukrywają się za 3 różnymi sekcjami po wejściu w tryb ekspercki dla Body Domain Controller (BDC)... znalezienie ich zajęło trochę czasu. Dla dobra innych, oto gdzie można znaleźć te parametry:

View attachment 21626
@bobkalka dziękuję za dobre znalezisko. Tabela jest znacznie jaśniejsza. Jeśli się zgadzasz, zaktualizuję OP o Twoją tabelę.

• Like
Reactions: ssh and bobkalka
#7 ·
Niesamowity post! Dziękuję za to! Chciałbym zobaczyć posty o używaniu eSys itp. Chcę włączyć rozpoznawanie świateł drogowych/znaków stopu i automatyczne zmiany prędkości, kiedy dostanę mojego i4

• Like
Reactions: kipsate
#12 ·
MIŁO! Wydaje się łatwe do zrobienia :D

owns 2016 Porsche GT3RS
#150 ·
Dziwne pytanie. Czy ktoś jeszcze doświadczył problemu, w którym alarm wciąż się włącza po wprowadzeniu zmian w kodowaniu Laserlight? Wprowadziłem 12 zmian w BDC, jak określono tutaj, i teraz po zablokowaniu, po około minucie lub dłużej, włącza się alarm. Zablokowałem i odblokowałem, włączyłem i wyłączyłem samochód i nadal to robi. Nie próbowałem jeszcze przywrócić kopii zapasowej, ale to następny krok. Czy wszystko inne wydaje się być w porządku?
Problem z alarmem też mnie spotkał. Ale… Przez przypadek zostawiłem wpięty adapter obd 😂 Odłączyłem go i już nie było alarmu.

#16 ·
Aktualizacja - przejechałem się i teraz wydaje się być w porządku. Nie wprowadziłem żadnych innych zmian ani niczego nie przywróciłem. Zakładając, że przez noc będzie dobrze i nie obudzi mnie syrena, założę, że to dziwactwo. 😀

#17 ·
Aktualizacja - przejechałem się i teraz wydaje się być w porządku. Nie wprowadziłem żadnych innych zmian ani niczego nie przywróciłem. Zakładając, że pozostanie w porządku przez noc i nie obudzi mnie syrena, założę, że to dziwactwo. 😀
Czasami wyłączenie i ponowne włączenie rozwiąże ten problem.

#18 ·
Właśnie zakodowałem ustawienia dźwięku Bowers & Wilkins i podoba mi się wynik!! Dezaktywowałem również ostrzeżenie przy uruchomieniu.

Pytanie do każdego, kto to oglądał... pole wyboru świateł do jazdy dziennej nie było zaznaczone, ale myślałem, że są one obowiązkowe na rynku północnoamerykańskim. Co się stanie, jeśli pole zostanie zaznaczone?

Dzięki!

#19 ·
Właśnie zakodowałem ustawienia dźwięku Bowers & Wilkins i podoba mi się wynik!! Dezaktywowałem również ostrzeżenie przy uruchomieniu.

Pytanie do każdego, kto to oglądał... pole dla świateł do jazdy dziennej nie było zaznaczone, ale myślałem, że są one obowiązkowe na rynku północnoamerykańskim. Co się stanie, jeśli pole zostanie zaznaczone?

Dzięki!
Fajnie! Ja też Re B&W - kilka sugestii: Optymalizacja hk

#20 ·
Dzięki za udostępnienie tego. Udało mi się to zakodować z pomocą przyjaciela i jak dotąd jest świetnie!

Czytałem na innych forach, że ludzie byli w stanie zaprogramować łatwe wchodzenie/wychodzenie (siedzenie się cofa) w swoich seriach 3/4. Czy udało się ustalić, jak to zrobić?

#21 ·
Właśnie zrobiłem kodowanie reflektorów dzisiaj (bez problemu). Użyłem adaptera Bluetooth OBDlink CX.

Jedna uwaga do instrukcji. Kiedy łączę się z samochodem za pomocą bimmercode, na desce rozdzielczej pojawia się powiadomienie, które mówi coś w stylu "Tryb diagnostyczny". I całe kodowanie działało dobrze.

Więc instrukcja dla samochodów serii G, aby nacisnąć przycisk zasilania trzy razy, może nie mieć zastosowania.

#23 ·
Jedną rzeczą, którą byłem ciekawy przed pobraniem Bimmercode, było to, ile mogę z nim zrobić.
Poniżej znajduje się lista wszystkich „Podstawowych” opcji, które są dla mnie dostępne (a także moje aktualne ustawienie). Używam OBDLink CX w moim i4M50 z 2023 roku. ~ Gorąco polecam Bimmercode. Bardzo szybkie i bezbolesne, a światła przeciwodblaskowe były wystarczająco łatwe do zainstalowania, dzięki temu forum.
~ Mam nadzieję, że komuś się to przyda :)

Zaawansowany moduł bezpieczeństwa w razie wypadku
  • Próg wyłączenia odległości PDC/Top View 100m
  • Próg wyłączenia prędkości PDC/Top View 35 km/h
  • Próg wyłączenia odległości kamery cofania 100m
  • Próg wyłączenia prędkości kamery cofania 20 km/h
  • Przypomnienie o pasach bezpieczeństwa fotel kierowcy
  • Wskaźnik pasów bezpieczeństwa fotel kierowcy Aktywny
  • Przypomnienie o pasach bezpieczeństwa fotel pasażera
  • Wskaźnik pasów bezpieczeństwa fotel pasażera Aktywny
  • Początkowe przypomnienie o pasach bezpieczeństwa po uruchomieniu Nieaktywny
Kontroler domeny nadwozia
  • Kolor oświetlenia otoczenia Niebiesko-fioletowy
  • Kolor oświetlenia otoczenia Niebiesko-fioletowy
  • Kolor oświetlenia otoczenia dół Niebiesko-fioletowy
  • Kolor oświetlenia otoczenia góra Niebiesko-fioletowy
  • Prędkość aktywacji wyświetlacza siły hamowania 20 km/h
  • Siła aktywacji wyświetlacza siły hamowania Słaba 5 m/s
  • Sygnał dźwiękowy przy blokowaniu samochodu z włączonym silnikiem Aktywny
  • Czas do automatycznego odblokowania 2 min
  • Przerwanie podnośnika szyby podczas otwierania drzwi Aktywny
  • Domyślny tryb jazdy
  • Czułość czujnika deszczu i światła Normalny
  • Sygnał ostrzegawczy po awaryjnym hamowaniu Aktywny
  • Wyłączenie świateł przeciwmgielnych ze światłami drogowymi Nieaktywny
  • Wyłączenie świateł przeciwmgielnych z hamulcem postojowym Nieaktywny
  • Zezwolenie na wyłączenie oświetlenia zewnętrznego Nieaktywny
  • Automatyczna kontrola oświetlenia Aktywna w pozycji A
  • Automatyczne pochylanie lusterek Aktywny
  • Wartość automatycznego pochylania lusterek 60%
  • Rozkładanie lusterek z wygodnym otwieraniem Aktywny
  • Poziom temperatury przedniego siedzenia 3 48 C
  • Opóźnienie otwierania pokrywy bagażnika Brak opóźnienia
  • Otwórz tylną klapę tylko po odblokowaniu Nieaktywny
Jednostka centralna
  • Pole wyboru Akustyczne potwierdzenie blokady Aktywny
  • Maksymalna głośność przy uruchomieniu 25%
  • Ustawienia dźwięku Bowers & Wilkins Aktywny
  • Pole wyboru światła do jazdy dziennej Aktywny
  • Wyskakujące okienko głośności Aktywny
  • Kontrola ciśnienia w oponach Temp & PSI
  • Sygnał skrętu jednym dotknięciem pięć razy Aktywny
  • Wideo przez USB Nieaktywny
  • Ostrzeżenie przy uruchomieniu Nieaktywny
  • Ostrzeżenie kamery
  • Ostrzeżenie o noktowizji
Moduł tylnej klapy zasilania
  • Funkcja tylnej klapy po naciśnięciu przycisku we wnętrzu Otwórz i zamknij
  • Funkcja tylnej klapy po pociągnięciu przycisku we wnętrzu Zamknij
  • Zamknij tylną klapę przyciskiem we wnętrzu bez długiego naciskania Aktywny
  • Funkcja tylnej klapy pilot zdalnego sterowania Otwórz i zamknij
  • Zamknij tylną klapę pilotem bez długiego naciskania Aktywny
  • Dźwięk ostrzegawczy podczas zamykania tylnej klapy pilotem Aktywny
  • Dźwięk ostrzegawczy podczas zamykania tylnej klapy z wnętrza Aktywny
Moduł audio odbiornika
  • Aktywny projekt dźwięku Nieaktywny
Centrum funkcji dachu
  • Akustyczne potwierdzenie blokady / odblokowania Aktywny
  • Głośność dźwięku potwierdzającego Normalny
  • Częstotliwość dźwięku potwierdzającego Niska
  • Czas trwania dźwięku potwierdzającego Normalny
  • Dźwięk alarmu USA
  • Wykrywanie ruchu we wnętrzu Aktywny
  • Alarm OBD Aktywny
Moduł siedzenia kierowcy
  • Pamięć ustawień ogrzewania / chłodzenia siedzenia Nie zapisuj

#24 ·
Jedną z rzeczy, którą byłem ciekawy przed pobraniem Bimmercode, było to, ile mogę z nim zrobić.
Poniżej znajduje się lista wszystkich opcji "Podstawowych", które są dla mnie dostępne (a także moje aktualne ustawienie). Używam OBDLink CX w moim i4M50 z 2023 roku. ~ Gorąco polecam Bimmercode. Bardzo szybkie i bezbolesne, a światła przeciwodblaskowe były wystarczająco łatwe do zainstalowania, dzięki temu forum.
~ Mam nadzieję, że przyda się to komuś :)

Zaawansowany moduł bezpieczeństwa w razie wypadku
  • Próg wyłączenia PDC/Top View 100m
  • Próg wyłączenia prędkości PDC/Top View 35 Kmh
  • Próg wyłączenia kamery cofania 100m
  • Próg wyłączenia prędkości kamery cofania 20 Kmh
  • Przypomnienie o pasach bezpieczeństwa fotel kierowcy
  • Wskaźnik pasów bezpieczeństwa fotel kierowcy Aktywny
  • Przypomnienie o pasach bezpieczeństwa fotel pasażera
  • Wskaźnik pasów bezpieczeństwa fotel pasażera Aktywny
  • Początkowe przypomnienie o pasach bezpieczeństwa po uruchomieniu Nieaktywne
Kontroler domeny nadwozia
  • Kolor oświetlenia otoczenia Niebiesko-Magenta
  • Kolor oświetlenia otoczenia Niebiesko-Magenta
  • Kolor oświetlenia otoczenia dół Niebiesko-Magenta
  • Kolor oświetlenia otoczenia góra Niebiesko-Magenta
  • Prędkość aktywacji wyświetlacza siły hamowania 20 KM/h
  • Siła aktywacji wyświetlacza siły hamowania Słaba 5m/s
  • Sygnał dźwiękowy klaksonu podczas blokowania samochodu z włączonym silnikiem Aktywny
  • Czas do automatycznego odblokowania 2 min
  • Przerwanie podnośnika szyby podczas otwierania drzwi Aktywne
  • Domyślny tryb jazdy
  • Czułość czujnika deszczu i światła Normalna
  • Sygnał ostrzegawczy po awaryjnym hamowaniu Aktywny
  • Światła przeciwmgielne wyłączone ze światłami drogowymi Nieaktywne
  • Światła przeciwmgielne wyłączone z hamulcem postojowym Nieaktywne
  • Wyłączenie oświetlenia zewnętrznego dozwolone Nieaktywne
  • Automatyczne sterowanie światłami Aktywne w pozycji A
  • Automatyczne pochylanie lusterek Aktywne
  • Wartość automatycznego pochylania lusterek 60%
  • Rozkładanie lusterek z wygodnym otwieraniem Aktywne
  • Poziom temperatury przedniego siedzenia 3 48 C
  • Opóźnienie otwierania pokrywy bagażnika Brak opóźnienia
  • Otwórz tylną klapę tylko po odblokowaniu Nieaktywne
Jednostka centralna
  • Zaznaczenie potwierdzenia blokady akustycznej Aktywne
  • Maksymalna głośność przy uruchomieniu 25%
  • Ustawienia dźwięku Bowers & Wilkins Aktywne
  • Zaznaczenie światła do jazdy dziennej Aktywne
  • Wyskakujące okienko głośności Aktywne
  • Kontrola ciśnienia w oponach Temp & PSI
  • Sygnał skrętu jednym dotknięciem pięć razy Aktywne
  • Wideo przez USB Nieaktywne
  • Ostrzeżenie przy uruchomieniu Nieaktywne
  • Ostrzeżenie kamery
  • Ostrzeżenie o noktowizji
Moduł tylnej klapy zasilania
  • Funkcja tylnej klapy po naciśnięciu przycisku we wnętrzu Otwórz i zamknij
  • Funkcja tylnej klapy po pociągnięciu przycisku we wnętrzu Zamknij
  • Zamknij tylną klapę przyciskiem we wnętrzu bez długiego naciskania Aktywne
  • Funkcja tylnej klapy pilot zdalnego sterowania Otwórz i zamknij
  • Zamknij tylną klapę pilotem bez długiego naciskania Aktywne
  • Dźwięk ostrzegawczy podczas zamykania tylnej klapy pilotem Aktywne
  • Dźwięk ostrzegawczy podczas zamykania tylnej klapy z wnętrza Aktywne
Moduł audio odbiornika
  • Aktywny projekt dźwięku Nieaktywne
Centrum funkcji dachu
  • Akustyczne potwierdzenie blokady / odblokowania Aktywne
  • Głośność dźwięku potwierdzenia Normalna
  • Częstotliwość dźwięku potwierdzenia Niska
  • Czas trwania dźwięku potwierdzenia Normalny
  • Dźwięk alarmu USA
  • Wykrywanie ruchu wewnątrz Aktywne
  • Alarm OBD Aktywny
Moduł siedzenia kierowcy
  • Pamięć ustawień ogrzewania / chłodzenia siedzenia Nie zapisuj
Właśnie kupiłem mój kompatybilny adapter.

Mam adapter Carly do mojego E70 i starszą wersję Carly, która nie wymaga subskrypcji. Do diagnozy Carly jest świetny. Niezbyt do kodowania niejasnych rzeczy.

Zapłacę za Bimmercode, gdy samochód tu dotrze

Czekam na mojego M50......

#27 ·
Czy ktoś znalazł inne parametry, aby ustawić światła na pełną jasność UE?

#30 ·
Jeśli chcesz uzyskać dostęp do dodatkowych modułów, możesz użyć Bimmercode w ten sposób:
To jest to, czego używam. Z pewnością szybsze i bardziej niezawodne. Robię to na moim iPadzie z dziwnych powodów (USB-C na iPadzie i mam adapter Ethernet USB-C, a do tego mój iPad nie jest podłączony do samochodu dla CarPlay itp., więc nie połączy się przypadkowo, nawet jeśli coś zepsuję w procesie).

#34 ·
Czy podczas kodowania systemu antyoślepieniowego trzeba coś zmienić w iDrive? Czy w nocy widać jakąś informację o tej funkcji na ekranie?

#35 ·
Kiedy kodujesz funkcję zapobiegania oślepianiu, czy trzeba coś zmienić w idrive? Czy widzisz jakąś informację o tej funkcji na ekranie wyświetlacza w nocy?
Nic nie zauważyłem, ale też nie szukałem.

#36 · (Edited)
Czy po prostu zostawiasz włączone automatyczne światła drogowe i pozwalasz im się tym zająć?

• Like
Reactions: linerjoe
#38 ·
Czy po prostu zostawiasz włączone automatyczne światła drogowe i pozwalasz im się same regulować?
Nie ma nic, co by na to wskazywało, z wyjątkiem tego, że zobaczysz, że twoje światła drogowe włączą się przy prędkości ~48 mph+ i pozostaną włączone, nawet jeśli przed tobą będą samochody. I możesz łatwo zobaczyć zmieniające się światła (obniżające się) w przypadku nadjeżdżającego ruchu itp.

• Like
Reactions: bobkalka
#37 ·
Nie widzę w instrukcjach żadnych informacji o tym, jakie kroki należy wykonać po zakończeniu kodowania. W którym momencie można usunąć urządzenie i czy trzeba po tym coś zrobić? Czy ktoś sprawdził, czy na początku trzeba trzy razy nacisnąć przycisk start?

#39 ·
W tej chwili automatyczne światła włączają się tylko wtedy, gdy jest bardzo ciemno lub jadę długą drogą itp. Nie włączają się na ruchliwej autostradzie. Czy tak samo jest z funkcją zapobiegania oślepianiu, czy też mówisz, że światła drogowe będą się teraz zawsze włączać i tylko stale dostosowywać? (wydaje się, że jest wiele sytuacji, w których nie potrzebowałbym włączonych świateł drogowych, jak na bardzo dobrze oświetlonej drodze)

#40 ·
W tej chwili automatyczne światła włączają się tylko wtedy, gdy jest bardzo ciemno lub jadę długą drogą itp. Nie włączają się na ruchliwej autostradzie. Czy tak samo jest z funkcją zapobiegania oślepianiu, czy też mówisz, że światła będą się teraz zawsze włączać i po prostu stale regulować? (wydaje się, że jest wiele sytuacji, w których nie potrzebowałbym włączonych świateł, jak na bardzo dobrze oświetlonej drodze)
W moim doświadczeniu, tak. Światła drogowe będą się teraz zasadniczo zawsze włączać powyżej 48 MPH, po prostu skierowane w dół, aby nie oślepiać ludzi. Teraz nawet tego nie zauważam, po prostu pozwalam im działać. Zostałem tylko raz oślepiony i to było na zakręcie, gdzie funkcja zapobiegania oślepianiu jeszcze się nie przyciemniła (a gdybym używał zwykłych automatycznych świateł drogowych, również by się włączyły).

• Like
Reactions: generic.user
#41 ·
Dlaczego powyżej 48 mil na godzinę? Przeważnie, jeśli jedziesz gdzieś po ciemku, jedziesz wolniej niż to.

#42 ·
Dlaczego powyżej 48 mph? Przez większość czasu, jeśli jedziesz gdzieś po ciemku, jedziesz wolniej niż to
Nie wiem dlaczego 48 mph, ale tak jest u mnie.

Nie wiem, czy to C_HBA_GFHBA_ENA_V_HI, które jest ustawione na "standardowe" zgodnie z instrukcjami tutaj (podczas gdy wcześniej było 55 km/h). Więc może można to dostosować?

#43 ·
Mój nie zawsze jest włączony. Kiedy jezdnia jest bardzo dobrze oświetlona, świeci się zielona żarówka z A. Gdy robi się ciemniej, włączają się światła drogowe, a wskaźnik zmienia się na niebieski.

• Like
Reactions: PJBi4 and dudenjen
#44 ·
Uwaga: mój nie zawsze jest włączony. Kiedy jezdnia jest bardzo dobrze oświetlona, ​​pozostaje zielona żarówka z A. Gdy robi się ciemniej, włączają się światła drogowe, a wskaźnik zmienia się na niebieski.
I czy tak się dzieje nawet wtedy, gdy jedziesz wolniej? Włączanie się dopiero przy 48 milach na godzinę nie ma sensu, to dość szybko jak na dwupasmową wiejską drogę w nocy.