Czy ktoś opublikował już krzywą ładowania dla i4? | BMW i4 Forum
BMW i4 Forum banner

Czy ktoś opublikował już krzywą ładowania dla i4?

11K views 14 replies 8 participants last post by  evnl  
#1 ·
Widząc, że i4 jest już dostarczany w Europie, czy ktoś zrobił szczegółową krzywą ładowania dla akumulatora? Znajomość tych informacji da ci pojęcie o tym, jak długo będziesz na stacjach ładowania podczas długiej jazdy. Jeśli ładuje się wolno przy, powiedzmy, 70% stanu naładowania (SOC), lepiej byłoby opuścić stację, zamiast czekać na przykład na 80%.

#2 ·
Jak widziałem na niektórych filmach włoskich youtuberów, wydaje się, że moc ładowania pozostaje stabilna do 80% (punkty ładowania Ionity), nie zawsze z maksymalną mocą (200 kW): średnio 130-150 kW. Ale nie ma jeszcze żadnych wykresów.

#4 ·
Bardzo interesujące! Chciałbym wiedzieć, jak bardzo te wartości mogą się różnić w zależności od różnych dostawców i warunków ładowania...

#5 ·
Czy to prawda, że zbyt szybkie ładowanie pogarsza stan baterii? Czy ktoś zna również optymalną procedurę ładowania? Czy chodzi tylko o utrzymanie baterii w zakresie od 20 do 80%?

#7 ·
Czy to prawda, że zbyt szybkie ładowanie pogarsza stan baterii? Czy ktoś zna również optymalną procedurę ładowania? Czy chodzi tylko o utrzymanie baterii w zakresie od 20 do 80%?
Szybkie ładowanie w pewnym stopniu pogorszy stan baterii w czasie jej eksploatacji, ale większość osób ładuje swoje samochody w domu za pomocą ładowarki poziomu 2 (znacznie wolniejszej), co nie szkodzi tak bardzo baterii. Można używać szybkiej ładowarki prądu stałego, ale nie codziennie. A utrzymywanie baterii w zakresie 20-80% to najlepszy sposób dbania o baterię.

#6 ·
Patrząc na krzywą ładowania, wygląda na to, że jeśli jesteś w długiej podróży, powinieneś ładować DCFC do 60-70%, a następnie odjechać do następnej stacji ładowania, aby zmaksymalizować prędkość podróży. To całkiem dobrze i może się nawet poprawić dzięki aktualizacjom oprogramowania.

#8 ·
Patrząc na krzywą ładowania, wygląda na to, że jeśli jesteś w długiej podróży, powinieneś ładować DCFC do 60-70%, a następnie wyruszyć do następnej stacji ładowania, aby zmaksymalizować prędkość podróży.
Nie odbyłem jeszcze żadnych prawdziwych dalekich podróży, ale z moich dotychczasowych odczuć wynika, że prędkość podróży nie jest tak ważna jak komfort podróży. Jeśli stresujesz się każdą minutą i procentem, a następnie pod koniec całego dnia jazdy docierasz z nerwami w strzępach, ale 20 minut wcześniej, to moim zdaniem nie jest to wartościowa wymiana. Zatem optymalna strategia ładowania na długie podróże obejmowałaby planowanie czynności niezwiązanych z ładowaniem, które zbiegają się z czasem ładowania - jedzenie, przerwy w toalecie, rozciąganie, drobne zwiedzanie. W ten sposób ogromna większość czasu ładowania stanie się niewidoczna i nie ma obaw, jeśli spędziłeś trochę dłużej przy stole obiadowym i naładowałeś do 90% zamiast 60%.

#14 ·
Przejechałem około 2000 mil moim M50 i zostało mi tylko 2,9 mil na kW od fabryki. Pewnie muszę zacząć jeździć normalnie i przestać popisywać się launch control przed znajomymi. Jednak biorąc pod uwagę, że głównie jeździłem 80 mil na godzinę na autostradach, 2,9 mil na kW to nieźle. Volvo miało 2,4 mil na kW.

#15 ·
To jest krzywa ładowania dostarczona przez Fastned:

Image

Krzywa ładowania pokazuje zachowanie podczas ładowania tego samochodu, gdy akumulator jest w optymalnych warunkach (około 30 °C). Zimniejszy (lub cieplejszy) akumulator może skutkować znacznie mniejszą prędkością ładowania.
Moje dotychczasowe doświadczenie jest takie, że jest to dość dokładne.