Czy cena i4 w Kanadzie w porównaniu do Modelu 3 jest niezgodna z resztą świata? | BMW i4 Forum
BMW i4 Forum banner

Czy cena i4 w Kanadzie w porównaniu do Modelu 3 jest niezgodna z resztą świata?

4.7K views 19 replies 10 participants last post by  Techwhiz1  
#1 ·
Wciąż czytam i słyszę, że BMW i4 jest znacznie droższe niż Tesla Model 3, ale kiedy sprawdzam ceny w Kanadzie, podstawowy iDrive 40 jest o 5000 dolarów tańszy niż podstawowy Model 3. Z drugiej strony, i4 M50 (84 990 CAD), który zamówiłem ze wszystkim oprócz pakietu sportowego M, jest o 2500 dolarów tańszy niż Model 3 performance z FSD (87 590). Czy są one po prostu tańsze w Kanadzie, czy też dochodzi do wielu przesady i dezinformacji?

#2 ·
FUD (strach, niepewność i zwątpienie) propagowany przez Teslapologów (znanych również jako fanboye Elona). Wyceniłem Teslę Model 3 Performance i wyszło podobnie do mojego i4 M50 z równoważnym wyposażeniem. Po jeździe próbnej Modelem 3 nie miałem już żadnych wątpliwości - BMW to o wiele lepszy samochód i wartość za pieniądze.

#3 ·
FUD (strach, niepewność i wątpliwości) propagowany przez Teslapologists (znanych również jako fanboye Elona). Wyliczyłem cenę Tesli Model 3 Performance i wyszła podobna do mojego i4 M50 przy równoważnym wyposażeniu. Po jeździe testowej Modelem 3 nie miałem już wątpliwości - BMW to o wiele lepszy samochód i wartość za pieniądze.
Myślę, że jest w tym też dużo przesady. Pewien facet, z którym rozmawiałem z Australii, powiedział mi, że cena podstawowa za edrive 40 wynosiła 110 000 AU...to w Kanadzie 54 990, a dolar kanadyjski jest tylko trochę wyższy od dolara australijskiego. Myślę, że ludzie po prostu powtarzają punkty dyskusyjne i tak naprawdę nie sprawdzili ostatnio cen.

#4 ·
eDrive40 oferowane w Kanadzie jest podstawowe, bez podgrzewanych siedzeń, bez komfortowego dostępu, bez foteli z pamięcią, bez systemu alarmowego, bez PDC, ... i lista jest długa.
Aby uczynić go przyzwoicie wyposażonym samochodem, musisz dodać pakiet Premium Essential za minimum 9 400 $.

Mając to na uwadze, nasz kurs wymiany jest niekorzystny, ale firmy samochodowe generalnie dostosowują ceny do lokalnych gospodarek, mogą sprzedawać taniej tutaj, ale ich koszty operacyjne są również tańsze, a nawet niektóre produkują tutaj, ale sprzedają gdzie indziej po wyższej cenie, więc to gra równoważąca. Z wyjątkiem tego, że Tesla nie ma jeszcze wystarczającej obecności na świecie, aby to zrobić, więc ich ceny w większości podążają za kursem wymiany.

Chodzi mi o to, że w Kanadzie BMW dostosowuje swoje ceny do lokalnej gospodarki, co sprawia, że są one relatywnie tańsze niż Tesla, ponieważ nie robią tego tutaj.

Uważam, że w Europie przepaść jest znacznie większa na korzyść Modelu 3. A Australia to zupełnie inny rynek, ich ceny samochodów są szalone, prawdopodobnie jedne z najwyższych na świecie.

Myślę, że M50 to okazja, jeśli szukasz samochodu o takiej mocy i przyspieszeniu.

#6 ·
Weź pod uwagę kilka rzeczy.

Model eDrive40 oferowany w Kanadzie jest goły, bez podgrzewanych siedzeń, bez dostępu komfortowego, bez foteli z pamięcią, bez systemu alarmowego, bez PDC, ... i lista jest długa.
Aby był to przyzwoicie wyposażony samochód, musisz dodać pakiet Premium Essential za minimum 9400 $.

Powiedziawszy to, nasz kurs wymiany jest niekorzystny, ale firmy samochodowe generalnie dostosowują ceny do lokalnych gospodarek, mogą sprzedawać taniej tutaj, ale ich koszty operacyjne są również tańsze, a nawet niektóre produkują tutaj, ale sprzedają gdzie indziej po wyższej cenie, więc to gra równoważąca. Z wyjątkiem tego, że Tesla nie ma jeszcze wystarczającej obecności na świecie, aby to zrobić, więc ich ceny w większości podążają za kursem wymiany.

Chodzi mi o to, że w Kanadzie BMW dostosowuje swoje ceny do lokalnej gospodarki, dzięki czemu są one relatywnie tańsze niż Tesla, ponieważ nie robią tego tutaj.

Uważam, że w Europie przepaść jest o wiele większa na korzyść Modelu 3. A Australia to zupełnie inny rynek, ceny ich samochodów są szalone, prawdopodobnie jedne z najwyższych na świecie.

Myślę, że M50 to okazja, jeśli szukasz samochodu o takiej mocy i przyspieszeniu.
Ogólnie rzecz biorąc, wydaje się, że mamy szczęście w Kanadzie, jeśli chodzi o cenę, jaką za to płacimy. Zauważyłem również w przypadku Polestar, że cena była bardzo dobra w Kanadzie w porównaniu z innymi miejscami, w tym z USA, biorąc pod uwagę kurs wymiany, kiedy rozważałem ten samochód kilka lat temu.

Nie mogę się powstrzymać od myśli, że nawet naprawdę okrojony eDrive 40 byłby satysfakcjonującym samochodem.

tak, FSD nie jest zbyt imponujący, jak na to, co widziałem, a BMW driving assist pro otrzymuje najwyższą ocenę euro ncap, podczas gdy standardowy Tesla Auto Pilot otrzymuje tylko mierną ocenę, podczas gdy FSD daje ci więcej dzwonków i gwizdków, driving assist pro jest prawdopodobnie bezpieczniejszym systemem (a więc również lepszym IMO)

#5 ·
Największym osiągnięciem Tesli jest FSD, które tak naprawdę nim nie jest. Wciąż jest to, jak sądzę, poziom 2.
Systemy wspomagania kierowcy BMW wcale tak bardzo nie odbiegają, jeśli pominąć szum.
Więc pomińmy systemy wspomagania kierowcy i porównajmy samochody pod innymi względami.
Myślę, że BMW wygra to porównanie.

Dan

Jeśli chodzi o porównanie cen, weź pod uwagę, że Tesla nie korzysta z modelu dealerskiego. Różne koszty.

#12 ·
Tak czy inaczej, ponad 80 000 dolarów to nie jest tani samochód, mógłbym dostać coś bardzo dobrego za 60 000 dolarów w samochodzie spalinowym.
Przechodzę na EV dla moich wnuków, aby mieli czystą planetę.
Tak... dokładnie. Musiałem ponownie przemyśleć, ile jestem gotów zapłacić za samochód. Naszym najdroższym samochodem w przeszłości był nowy Mini Countryman i myślę, że kosztował około 38 000 CDN. Tam, gdzie mieszkam w Saskatchewan, czuję, że ludzie muszą widzieć te samochody elektryczne i żeby moi znajomi mieli szansę jednym pojeździć i też nim pojeździć. Może trochę ewangelizuję, ale staram się robić to subtelnie. Nie mam jednak wnuków ani dzieci, więc to także dywidenda bez dzieci 🤣

#11 · (Edited)
Moje 2 cent...
Można porównywać Teslę Model 3 z BMW tylko pod względem silnika i możliwości ładowania. W przeciwnym razie żadne porównanie nie jest realistyczne.
Trzeba przyznać, że Tesla to zabawka, która pierdzi i beka, ilekroć ma problem. BMW z drugiej strony to stylowy samochód. Samo imię...B M W...piękne...
Tesla ma, IMHO, tylko dwie fantastyczne cechy, a na początek jest to silnik. Nikt nie może pokonać Tesli w przyspieszeniu. BMW próbowało, ale poniosło porażkę z powodu wagi i4 (Tesla została zbudowana od podstaw, podczas gdy i4 potrzebowało podwozia serii 4).
Drugim zwycięzcą w Tesli jest bateria i jej fantastyczne ładowanie xxx (xxx oznacza prędkość, możliwości, sieć, ...).
Tego też nikt nie pokona.
Ale jeśli spojrzysz na resztę... przepraszam, ale... Tesla to nie samochód, to zabawka...
Zawodzi pod względem (w porównaniu z BMW) jakości użytego materiału, siedzenia nie dają wystarczającego podparcia, prawie nie ma opcji (w porównaniu z niekończącą się listą (drogich) opcji dla BMW), nie ma HUD, audio jest takie sobie, nie ma możliwości holowania, można wymieniać...
Myślałem o wyborze Tesli M3LR jako mojego następnego samochodu służbowego i gdybym wybrał Teslę M3LR, jeździłbym nim już teraz (może bez portów USB), ale ostatecznie cieszę się, że wybrałem i4. Nadal czekam, ale mimo to jestem szczęśliwy...

Edycja: Wyobraź sobie to:
Ty i twój partner idziecie do sklepu spożywczego, ale kiedy docieracie do sklepu, decydujecie się zostać w swojej Tesli, ponieważ chcesz....zagrać w "The Need For Speed", nie tylko W swoim samochodzie, ale także NA swoim samochodzie...
Czy możesz sobie wyobrazić miny ludzi, którzy widzą, jak skręcasz i obracasz kierownicą, podczas gdy na twoim ogromnym tablecie na desce rozdzielczej wyświetlana jest gra i wszyscy słyszą te głośne, ryczące samochody z gier przez głośniki...
Gdybym zobaczył kogoś, kto to robi, nagrałbym to. Tego wieczoru jego @ss byłby na Youtube!!!!

#16 ·
Nic dziwnego, że pojawiła się reklama BMW i4 z dostawą jesienią 2023 roku, skoro zaczyna się od 55 000 dolarów kanadyjskich, czyli około 33 000 funtów w Wielkiej Brytanii po obecnym kursie wymiany, cena tutaj to 51 900 funtów! W Australii to 99 000 dolarów australijskich plus opłaty drogowe, z podatkami myślę, że ponad 110 000! Zamówione przeze mnie m50 kosztuje tutaj 63 900 funtów i 125 000 dolarów australijskich, czyli około 137 000 na drodze, ten sam samochód w Kanadzie kosztuje 72 000 dolarów kanadyjskich. Dolar kanadyjski może być o około 10% wyższy przy 1,70 do funta, Australia myślę około 1,85 do funta, BMW musi tracić fortunę sprzedając i4 w Kanadzie!

#17 ·
Nic dziwnego, że pojawiła się reklama BMW i4 z dostawą jesienią 2023 roku, skoro zaczynają się od 55 000 dolarów kanadyjskich, czyli około 33 000 funtów w Wielkiej Brytanii po obecnym kursie wymiany, cena tutaj to 51 900 funtów! W Australii to 99 000 dolarów australijskich plus opłaty drogowe z podatkami, myślę, że ponad 110 000! Zamówione przeze mnie m50 kosztuje tutaj 63 900 funtów i 125 000 dolarów australijskich, czyli około 137 000 na drodze, ten sam samochód w Kanadzie kosztuje 72 000 dolarów kanadyjskich. Dolar kanadyjski może być o około 10% wyższy przy 1,70 do funta, Australia myślę około 1,85 do funta, BMW musi tracić fortunę na sprzedaży i4 w Kanadzie!
Właśnie myślałem, że to wielu fanów Tesli robi górę z mrowiska, ale w rzeczywistości dostajemy świetną ofertę w Kanadzie.

#18 ·
Więc wyceniłem TM3P.
Niebieski z białym wnętrzem i FSD.
$75,990 (US) + Podatek i licencja daje około $85k

Mój w pełni załadowany samochód (Tanzanite z koniakową skórą i włóknem węglowym) kosztuje około $80k i ze wszystkimi asystentami kierowcy jest na równi z L2 Tesla.
Dodaj podatek i licencję, a to $90k

Nie będę nawet brał pod uwagę ulgi podatkowej w wysokości $7500

Zatem różnica wynosi $5k
Mogę zacząć usuwać rzeczy, których nie można dostać w TM3P i zrobić taniej.

1. HUD nawet nie może dostać zestawu wskaźników w TM3, $1k
2. Światła laserowe, $1k
3. Skóra, $1.5k
4. Koła Performance i poszerzenia błotników $2500.

To $6k i jestem $1k tańszy niż w pełni załadowany TM3P.

Jeśli zachowam moją konfigurację i uwzględnię ulgę podatkową, jestem o około $2.5k tańszy niż TM3P.

Zatem każdy w USA, kto uważa, że TM3 jest tańszy niż i4 jakiejkolwiek równoważnej wersji, myli się.

Tak, wiem, że Tesla ma nominalnie większy zasięg.
Ale nie ma też adaptacyjnego zawieszenia i kilku innych rzeczy, które ma BMW, których nie mogę usunąć, więc uznamy to za remis.

Otrzymujesz lepszą jakość. Lepsza sieć serwisowa. Lepszy samochód.

Czekam na mojego Tanzanite M50!

#20 ·
Nie uwzględniłbym FSD, ale ostatnie podwyżki cen TM3 zdecydowanie zmniejszają różnicę w cenie!
Jeśli nie uwzględnisz FSD, możesz pozbyć się całej technologii BMW, a dzięki uldze podatkowej w wysokości 7500 $ (USA) i4 nadal będzie tańszy.

Czekam na mojego Tanzanite M50!