Jak bardzo jesteście zadowoleni z Harman Kardon? Jestem nieco rozczarowany dźwiękiem w samochodzie za 80 tys. euro, jest on nieco płaski/nasycony i bardzo skupiony na przodzie bez konfiguracji.
To interesujące. Niektórzy uważają, że system ma dużo basów, inni uważają, że brakuje basów, niektórzy narzekają na klarowność... kilka osób wydaje się uważać, że system HK w i4 jest świetny.
Zajmuję się domowym audio i mam 2-kanałowy zestaw stereo, który kosztuje nieco więcej niż w pełni wyposażony M50. Myślę, że brzmi całkiem dobrze. System HK i4 nie brzmi tak dobrze, ale jest całkiem przyzwoity i oferuje pewien poziom kontroli, aby umożliwić większości ludziom uzyskanie takiego brzmienia, jakiego chcą, ale będą musieli uzbroić się w cierpliwość, aby tam dotrzeć.
Do tej pory nie zagłębiałem się w to, ale zamierzam. Powiedziawszy to, po uważnym słuchaniu i powierzchownym bawieniu się korektorem i regulatorami tonów, zgadzam się, że najniższa oktawa poniżej 50 Hz jest obcięta. Jeśli lubisz EDM lub inną muzykę z bardzo niskim basem, będziesz rozczarowany. Większość muzyki klasycznej i popowej nie wymaga dużej mocy poniżej 50 Hz, więc nie powinno to być ograniczeniem dla większości ludzi.
Nawet zakodowałem dźwięk Bower & Wilkins, wypróbowałem różne ustawienia equalizera, co sprawia, że dźwięk jest znośny, ale nie jest zbyt wyraźny...
Uważam, że fakt, że ludzie byli w stanie i chcieli wypróbować ustawienia B&W dla innego samochodu w swoich i4, jest interesujący. Zrobiłem trochę badań. Jak się okazuje, HK buduje elektronikę dla systemów B&W... przynajmniej systemów B&W w BMW.
Fakt, że niektórzy ludzie wolą ustawienia B&W z głośnikami i konfiguracją HK, wydaje mi się naprawdę losowy i jest albo przypadkiem "nowych szat cesarza", albo pewnym sonicznym osłodzeniem, które B&W poprosiło HK o dodanie do ich systemu, co podoba się niektórym ludziom.
Dla porównania, mam Genesis z 14-głośnikowym dźwiękiem Lexicon, gdzie dźwięk jest wyraźny, przy niskiej lub wysokiej głośności, w każdym gatunku muzyki. Co ciekawe, wygooglowałem Lexicon i Harman Kardon, wydają się pochodzić z tej samej Grupy... jeszcze dziwniejsze IMO.
Tak, Harman International jest właścicielem kilkunastu profesjonalnych i konsumenckich marek audio. Lexicon, JBL, Mark Levinson, Infinity i inne marki samochodowe Harman International są projektowane i produkowane przez te same zespoły, używają swoich różnych marek do różnicowania produktów w różnych liniach samochodów.
Harman stał się liderem w branży audio samochodowego, gdy w 1995 roku kupił niemiecką firmę audio samochodowego Becker. Harman stał się prawdziwą potęgą w branży z jednymi z najlepszych inżynierów na świecie. Około 75% ich sprzedaży, wynoszącej ponad 8 miliardów dolarów rocznie, przypada na dźwięk samochodowy.
FWIW: Obwód dźwięku przestrzennego Logic7, którego używają zarówno system HK i4, jak i system B&W, został pierwotnie opracowany przez firmę Lexicon.
Słyszałem o okresie "docierania" głośnika, po którym staje się lepszy... Prawda czy mit? =)
Docieranie to w większości mit. Jeśli zmierzysz moc wyjściową głośnika, gdy jest nowy, zmieni się ona nieco z czasem, ale jest to niezwykle subtelne i zazwyczaj niesłyszalne. Większość dramatu audiofilskiego wokół docierania to tak naprawdę słuchacz przyzwyczajający się do nowego systemu.