Trochę rozczarowany Harmanem Kardonem? | BMW i4 Forum
BMW i4 Forum banner

Trochę rozczarowany Harmanem Kardonem?

1 reading
25K views 52 replies 24 participants last post by  ssh  
#1 ·
Hej wszystkim,

Jak bardzo jesteście zadowoleni z Harman Kardon? Jestem nieco rozczarowany dźwiękiem w samochodzie za 80 tys. euro, jest on jakby płaski/nasycony i bardzo skupiony na przodzie bez konfiguracji.
Nawet zakodowałem dźwięk Bower & Wilkins, wypróbowałem różne ustawienia equalizera, co sprawia, że dźwięk jest znośny, ale nie jest zbyt wyraźny w całym otoczeniu...

W porównaniu, mam Genesis z dźwiękiem Lexicon z 14 głośnikami, gdzie dźwięk jest wyraźny, przy niskiej lub wysokiej głośności, w każdym gatunku muzyki. Co zabawne, wygooglowałem Lexicon i Harman Kardon, wydają się pochodzić z tej samej Grupy... jeszcze dziwniejsze IMO.

Słyszałem o okresie "docierania" głośników, po którym ma być lepiej... Prawda czy mit? =)

#2 ·
Docieranie głośników to prawdziwa rzecz. Ale dźwięk jest również bardzo subiektywny. Myślę, że z 8-pasmowym korektorem graficznym uda Ci się uzyskać COŚ, z czego będziesz zadowolony, jeśli jakikolwiek system samochodowy może Cię uszczęśliwić. Myślę, że będę mógł podzielić się swoimi przemyśleniami za kilka miesięcy, jeśli wszechświat na to pozwoli.

#3 ·
Hej chłopaki,

Jak bardzo jesteście zadowoleni z Harman Kardon? Jestem nieco rozczarowany dźwiękiem w samochodzie za 80 tys. euro, jest on jakby płaski/nasycony i bardzo skupiony na przodzie bez konfiguracji.
Nawet zakodowałem dźwięk Bower & Wilkins, wypróbowałem różne ustawienia korektora, co sprawia, że dźwięk jest znośny, ale nie jest zbyt wyraźny...

W porównaniu, mam Genesis z dźwiękiem Lexicon z 14 głośnikami, gdzie dźwięk jest czysty, przy niskiej lub wysokiej głośności, w każdym gatunku muzyki. Co zabawne, wygooglowałem Lexicon i Harman Kardon, wydają się pochodzić z tej samej Grupy... jeszcze dziwniejsze IMO.

Słyszałem o okresie "docierania" głośników, po którym staje się lepiej... Prawda czy mit? =)
Moi pierwsze wrażenie było takie samo, ale potem powoli zaczęło mi się podobać. Obejrzałem film na YouTube, jak ustawić korektor i czuję, że z czasem naprawdę się poprawiło. Zależy to również od utworu do utworu. Swoją drogą, używam tylko Spotify w samochodzie. Jestem teraz całkiem zadowolony.

#4 ·
Moje pierwsze wrażenie było takie samo, ale potem powoli zaczęło mi się podobać. Obejrzałem film na YouTube, jak ustawić korektor i czuję, że z czasem naprawdę się poprawiło. Zależy to również od utworu do utworu. Swoją drogą, używam tylko Spotify w samochodzie. Jestem teraz całkiem zadowolony.
Czy możesz podać link do filmu, którego użyłeś?

#7 ·
Muszę przyznać, że byłem trochę rozczarowany, kiedy po raz pierwszy odebrałem samochód. Ale potem podkręciłem bas i ... tak naprawdę po około tygodniu jazdy jestem z niego całkiem zadowolony, chociaż wciąż planuję usiąść i pobawić się korektorem oraz poświęcić czas na dostrojenie go do moich upodobań.

Uważam, że dźwięk jest bardzo wyraźny, bez żadnych zniekształceń i słyszę szczegóły w wielu moich ulubionych utworach, których nawet nie pamiętam, żebym słyszał na moim domowym stereo! Podsumowując, nie, nie jestem rozczarowany! :cool:

#8 ·
Muszę przyznać, że byłem trochę rozczarowany, kiedy po raz pierwszy odebrałem samochód. Ale potem podkręciłem bas i ... tak naprawdę po około tygodniu jazdy jestem z niego całkiem zadowolony, chociaż wciąż planuję usiąść i pobawić się korektorem oraz poświęcić czas na dostrojenie go do moich upodobań.

Uważam, że dźwięk jest bardzo wyraźny, bez żadnych zniekształceń i słyszę szczegóły w wielu moich zwykłych utworach, których nawet nie pamiętam, żebym słyszał na moim stereo w domu! Podsumowując, nie, nie jestem rozczarowany! :cool:
Żadnych rozczarowań

Uważam, że dźwięk jest bardzo wyraźny, bez żadnych zniekształceń i słyszę szczegóły w wielu moich zwykłych utworach, których nawet nie pamiętam, żebym słyszał na moim stereo w domu! Podsumowując, nie, nie jestem rozczarowany! :cool:
Mi zajęło kilka tygodni, zanim byłem zadowolony z dźwięku... ale teraz jestem naprawdę szczęśliwy

#9 ·
Byłem rozczarowany, dopóki nie użyłem bimmercode, aby włączyć profile B&W. Teraz brzmi naprawdę dobrze. Musisz także upewnić się, że źródło dźwięku jest dobre. Jak audio bezstratne i tak dalej.

#11 ·
Byłem rozczarowany, dopóki nie użyłem bimmercode, aby włączyć profile B&W. Teraz brzmi naprawdę dobrze. Musisz także upewnić się, że źródło dźwięku jest dobre. Jak bezstratne audio i tak dalej.
Rozumiem więc, że masz ulepszony system dźwiękowy HK? Niestety nie mam i przyszedłem z systemem podstawowym (ulepszenie z europejskiego „systemu podstawowego”). W każdym razie ulepszyłem kilka głośników i dodałem 2 dodatkowe, których nie było w 2 tylnych drzwiach. Zainstalowałem również ulepszenie wzmacniacza ETON, które teraz brzmi nieco pełniej itp. Ale tył samochodu po prostu nie ma żadnego uderzenia ani dobrego dźwięku (zbalansowanego), prawdopodobnie z powodu braku basu pod bagażnikiem. Czy korektor B&W pomoże, gdy włączę go przez kodowanie? Czy istnieje alternatywa, aby jakoś dodać bas bez rozrywania samochodu?

#10 ·
Ja też byłem i jako muzyk byłem na początku podwójnie rozczarowany. 'Płaskie/nasycone' to dobre określenie - ten system HK wydaje się zbyt mocno wypychać niskie tony średnie, dlatego trzeba je cofnąć w korektorze, jednocześnie akcentując imponującą wydajność wysokich tonów w samochodzie.

Po zabawie przez kilka tygodni znalazłem magię...Jak zoptymalizować wydajność audio ulepszenia HK...

#26 ·
Ja też tak miałem i jako muzyk byłem podwójnie rozczarowany na początku. 'płaski/nasycony' to dobre określenie - ten system HK wydaje się zbyt mocno wypychać niskie tony, dlatego trzeba je cofnąć w korektorze, jednocześnie akcentując imponującą wydajność wysokich tonów w samochodzie.

Po kilku tygodniach zabawy znalazłem magię...Jak zoptymalizować wydajność audio ulepszenia HK...
Zamierzam się tutaj wtrącić. Ustawienia Boba zmieniają wszystko i są o wiele lepsze niż te, które znalazłem z innych źródeł. Zrobiłem jedną rzecz inaczej: najpierw ustawiłem korektor, a następnie wyregulowałem ustawienia tonów wysokich/niskich; ułatwiło mi to upewnienie się, że ustawiam je poprawnie.

• Like
Reactions: bobkalka
#13 ·
Powiedziałbym, że jest adekwatny, dodaje dużo basu, który nie jest tak kontrolowany, jakbym chciał w utworach i brakuje mu dużo przejrzystości. Z drugiej strony, zazwyczaj lubię, gdy moje systemy dźwiękowe są bardzo neutralne w brzmieniu, co w tym przypadku jest dalekie od prawdy, ale nie jest to zły system. Podsumowując, powiedziałbym, że jest na poziomie standardowych, ulepszonych systemów w tej klasie, ale nie jest to jak B&W w Volvo czy nowe systemy Tesli, B&W w iX jest również o wiele lepsze.

Ale cisza w kabinie oznacza, że w przeciwieństwie do systemu w Modelu 3/Y, można naprawdę cieszyć się systemem podczas jazdy samochodem, więc mimo że oceniłbym system dźwiękowy w Modelu 3/Y wyżej niż H&K w BMW, gdy samochód stoi w miejscu, wolałbym słuchać muzyki w BMW każdego dnia, gdy samochody się poruszają.

Zatem samochody są takie same jak w przypadku patrzenia na swoje systemy w domu, pomieszczenie odsłuchowe i zakłócenia zewnętrzne często mogą mieć większe znaczenie niż sam system po pewnym czasie.

#15 ·
Powiedziałbym, że jest adekwatny, dodaje dużo basu, który nie jest tak kontrolowany, jak bym chciał, i brakuje mu dużo przejrzystości. Z drugiej strony, zazwyczaj lubię, gdy moje systemy dźwiękowe są bardzo neutralne w brzmieniu, co jest dalekie od tego, ale nie jest to zły system. Podsumowując, powiedziałbym, że jest na poziomie standardowych, ulepszonych systemów w tej klasie, ale nie jest jak B&W w Volvo lub nowych systemach Tesli, B&W w iX jest również o wiele lepsze.

Ale cisza w kabinie oznacza, że w przeciwieństwie do systemu w Modelu 3/Y, możesz faktycznie cieszyć się systemem podczas jazdy samochodem, więc chociaż oceniłbym system dźwiękowy w Modelu 3/Y powyżej H&K w BMW, gdy stoi w miejscu, wolałbym słuchać muzyki w BMW każdego dnia podczas jazdy samochodem.

Samochody są więc takie same jak w przypadku patrzenia na swoje systemy w domu, pomieszczenie odsłuchowe i zewnętrzne zakłócenia często mogą mieć większe znaczenie niż sam system po pewnym momencie.
Co? System dźwiękowy w Modelu 3 jest do bani. Bas, jaki ma, jest całkowicie niezdefiniowany i dudniący, średnica jest mulista, a góra super cienka. Szczerze mówiąc, ledwo na równi z podstawowymi systemami dźwiękowymi na poziomie 50 000 $, a na pewno nie na równi z systemem Bose w moim Leafie z 2013 roku, który sam w sobie nie był taki wspaniały.

#14 ·
Dźwięk jest z natury subiektywny, ponieważ każdy słyszy inaczej. Ponadto nie każdy ma taki sam gust co do tego, jak powinien brzmieć ten sam utwór muzyczny. A potem są mierzalne zdolności jednostki. Wiadomo, że nie wszyscy dobrze słyszą i że w starszym wieku wyższe częstotliwości nie są już dobrze słyszane. Ale chodzi również o klasyfikację tego, co jest słyszane, tj. wysokość dźwięku i separacja tonów. Całe tony nie są najmniejszą jednostką, są półtony i centy, quasi dziesiąte części tonów. Nazywa się to słuchem absolutnym w języku niemieckim i "słuchem doskonałym" w języku angielskim, kiedy można klasyfikować wysokość dźwięku w dowolnym momencie i rozróżniać bardzo drobne niuanse.

Większość ludzi ma stosunkowo słaby słuch w sensie tej klasyfikacji. Podobnie jak większość ludzi ma bardzo słaby smak i bardzo słaby węch. Niemiecki magazyn audio przeprowadził rozbudowaną serię testów, kiedy wprowadzono MP3, a audiofile zobaczyli upadek kultury muzycznej. Jako szkody uboczne wyszło na jaw, że osoby, które twierdziły, że są najbardziej kompetentne w tej dziedzinie i które zainwestowały najwięcej czasu i pieniędzy w tę dziedzinę, osiągały znacznie gorsze wyniki w zakresie rozpoznawania.

To zrobiło wiele dla twórców systemów dźwiękowych. Od tego czasu moc wyjściowa wzmacniacza mocy jest wyższa, bas jest bardziej dominujący, zwrotnice są bardziej selektywne, a filtry elektroniczne przeżywają boom. Pozwala to każdemu dostroić muzykę do tego, jak brzmi dla niego najlepiej. Osoby ze słuchem absolutnym są bardzo dobrze obsługiwane przez nowoczesne systemy, takie jak system Harman Kardon w BMW. Dzieje się tak dlatego, że mają umiejętności, aby skonfigurować te systemy w najlepszy możliwy sposób dla siebie. Trudne staje się to tylko dla osób o przeciętnym słuchu, które nie radzą sobie ze standardowym ustawieniem lub ustawieniem zbliżonym do niego. Nie słyszą wystarczająco dobrze, aby wprowadzać większe zmiany. Jedyną rzeczą, która mogłaby tu pomóc, jest to, gdyby mieli system referencyjny i poprosili kogoś ze słuchem absolutnym o dostosowanie nowego systemu w sposób jak najbardziej zbliżony.

Nawiasem mówiąc, należy podobnie trzeźwo spojrzeć na często słyszany pogląd, że nowe systemy muszą się najpierw dotrzeć. W ciągu pierwszych tygodni użytkowania następuje reorientacja słuchu, która często wywołuje bardzo emocjonalne uczucia. Kiedy nowy kierunek dźwięku staje się „naprawdę dobry”, nie jest tak łatwo zdecydować, czy wrażenia słuchowe się zmieniły, czy też głośnik jest już dostrojony. Czysto technicznie nie można zmierzyć różnicy między nowym głośnikiem a głośnikiem po 100 godzinach użytkowania.

Z czysto obiektywnego punktu widzenia BMW z pewnością podjęło wysiłek wraz z Harman Kardon, dając i4 własną konfigurację i nie przejmując tej z serii BMW 4. Chętnie podzielę się również moją osobistą oceną: jest to z pewnością jedna z najlepszych konfiguracji, zwłaszcza jeśli porównasz stosunek ceny do wydajności.

#16 ·
Dźwięk jest z natury subiektywny, ponieważ każdy słyszy inaczej. Ponadto nie każdy ma taki sam gust co do tego, jak powinien brzmieć ten sam utwór muzyczny. A potem są mierzalne zdolności jednostki. Wiadomo, że nie wszyscy dobrze słyszą i że w starszym wieku wyższe częstotliwości nie są już dobrze słyszane. Ale chodzi również o klasyfikację tego, co słychać, tj. wysokość dźwięku i separację tonów. Całe tony nie są najmniejszą jednostką, są półtony i centy, quasi dziesiąte części tonów. Nazywa się to słuchem absolutnym w języku niemieckim, a "słuchem doskonałym" w języku angielskim, kiedy można klasyfikować wysokość dźwięku w dowolnym momencie i rozróżniać bardzo drobne niuanse.

Większość ludzi ma stosunkowo słaby słuch w sensie tej klasyfikacji. Podobnie jak większość ludzi ma bardzo słaby zmysł smaku i bardzo słaby węch. Niemiecki magazyn audio przeprowadził obszerną serię testów, kiedy wprowadzono MP3, a audiofile zobaczyli upadek kultury muzycznej. Jako szkody uboczne okazało się, że osoby, które twierdziły, że są najbardziej kompetentne w tej dziedzinie i które zainwestowały najwięcej czasu i pieniędzy w tę dziedzinę, osiągały znacznie gorsze wyniki w zakresie rozpoznawania.

To bardzo pomogło twórcom systemów dźwiękowych. Od tego czasu moc wyjściowa wzmacniacza mocy jest wyższa, bas jest bardziej dominujący, zwrotnice są bardziej selektywne, a filtry elektroniczne przeżywają boom. Pozwala to każdemu dostroić muzykę do tego, jak brzmi dla niego najlepiej. Osoby ze słuchem absolutnym są bardzo dobrze obsługiwane przez nowoczesne systemy, takie jak system Harman Kardon w BMW. Dzieje się tak dlatego, że mają umiejętności, aby skonfigurować te systemy w najlepszy możliwy sposób dla siebie. Trudne staje się to tylko dla osób o przeciętnym słuchu, które nie radzą sobie ze standardowym ustawieniem lub ustawieniem zbliżonym do niego. Nie słyszą wystarczająco dobrze, aby wprowadzać poważne zmiany. Jedyną rzeczą, która mogłaby tu pomóc, jest to, gdyby mieli system referencyjny i poprosili kogoś ze słuchem absolutnym o dostosowanie nowego systemu w sposób jak najbardziej zbliżony.

Nawiasem mówiąc, należy w podobny sposób trzeźwo spojrzeć na często słyszany pogląd, że nowe systemy muszą się najpierw wygrzać. W ciągu pierwszych tygodni użytkowania następuje reorientacja słuchania, która często wywołuje bardzo emocjonalne uczucia. Kiedy nowy kierunek dźwięku staje się "naprawdę dobry", nie jest tak łatwo zdecydować, czy wrażenie słuchowe się zmieniło, czy też głośnik jest już dostrojony. Czysto technicznie nie można zmierzyć różnicy między nowym głośnikiem a głośnikiem po 100 godzinach użytkowania.

Punkt widzenia czysto obiektywny, BMW zdecydowanie podjęło wysiłek wraz z Harman Kardon, dając i4 własną konfigurację i nie przejmując tej z serii BMW 4. Chętnie podzielę się również moją osobistą oceną: jest to z pewnością jedna z najlepszych konfiguracji, zwłaszcza jeśli porównasz cenę do wydajności.
Słuch absolutny nie ma nic wspólnego z ogólną reprodukcją dźwięku. Jest to tylko zdolność rozpoznawania i nazywania wysokości dźwięku bez tonu odniesienia.

#20 ·
To właśnie mówi o tym w wydaniu w miękkiej oprawie encyklopedii. W rzeczywistości jest to o wiele więcej. Próbowałem wyjaśnić, w jakim kontekście może to być pomocne przy ustawianiu systemów dźwiękowych. I uwierz mi, wiem coś na ten temat.
To dosłownie definicja. Profesjonalni mikserzy i inżynierowie masteringu nie potrzebują idealnego słuchu ani nie mają żadnej przewagi wśród najlepszych w zawodzie ani idealnego słuchu. Posiadanie świetnego ucha do odtwarzania nagranego dźwięku i idealnego słuchu nie ma ze sobą dosłownie nic wspólnego. Mnóstwo nagranej muzyki nie jest idealnie nastrojone. Wielu muzyków, których znałem z idealnym słuchem, nawet nie słucha tak dużo nagranej muzyki. Jestem muzykiem i przez całe życie otaczałem się muzykami i pracowałem dla Audiogon.com przez siedem lat. Wiem sporo na te tematy.

#19 ·
Żadnego HK tutaj, ale zgadzam się, wysokiej jakości materiał źródłowy (np. pliki w formacie bezstratnym na USB w naszym przypadku) jest kluczowy dla uzyskania jak najlepszego efektu z każdego systemu muzycznego. Chociaż to nie seria 7, dobrze wytłumione wnętrze i4 oferuje lepszą przestrzeń akustyczną niż moje poprzednie, mniej luksusowe pojazdy.

#25 ·
Nie mam problemu z systemem HK i jestem audiofilem od prawie 40 lat. Brzmi naprawdę dobrze; w końcu to standardowe systemy. Ale zrozumiesz, że brzmią one od świetnych po śmieci.

Kupiłem właśnie nowego 23 C8 i ma on 14-głośnikowy system Bose. Z 2 dziesiątkami. Dwie dziesiątki! W dwuosobowym samochodzie, a ludzie mówią, że system brzmi jak gówno. Muszę się zastanowić, z czego oni wychodzą, żeby myśleć, że ten system brzmi jak gówno. Jest ŁATWO najlepiej brzmiącym systemem, jaki słyszałem od czasu mojego systemu konkursowego IASCA, który miałem w połowie lat 90. Jest tak dobry.

marna fotka, ale widać układ.

#27 ·
Próbowałem znaleźć jakiekolwiek pomiary dokładności odpowiedzi częstotliwościowej dla systemu HK, ale nie ma nic dobrego do znalezienia. Czy ktoś, kto ma niezbędny sprzęt, jest zainteresowany zrobieniem czegoś takiego? Byłoby bardzo interesujące zobaczyć mierzalną wydajność głośników.

#28 ·
Próbowałem znaleźć jakieś pomiary dokładności odpowiedzi częstotliwościowej dla systemu HK, ale nie ma nic dobrego do znalezienia. Czy ktoś ma niezbędny sprzęt i jest zainteresowany zrobieniem czegoś takiego? Byłoby bardzo interesujące zobaczyć mierzalną wydajność głośników.
Sprawdź recenzję Savage Geese i4 M50. Mierzą każdy system, który recenzują.

#36 ·
Po obejrzeniu kilku filmów na YouTube znalazłem mniej więcej odpowiednie ustawienia (korektora) i teraz jest w porządku. Ale tak, na początku też byłem trochę rozczarowany. Muszę powiedzieć; odtwarzam muzykę przez utwory Apple Music Lossless, a ponieważ CarPlay jest połączony przez Wi-Fi, otrzymuję dźwięk o wysokiej rozdzielczości, co prawdopodobnie również robi różnicę w porównaniu do kiepskich utworów 256 Mbit lub radia.

Jedyną rzeczą jest to, że teraz, po 9 miesiącach posiadania mojego i4, prawy panel drzwi zaczyna wibrować/rezonować z określonym rodzajem muzyki. Pobralem aplikację generatora częstotliwości i najwyraźniej dzieje się to tylko z dźwiękami w zakresie 150-210 Hz. To suuuper irytujące i miałem ten problem również z moim poprzednim 320i. Wtedy wymienili panel drzwi, ale to nie pomogło.

Czy ktoś ma podobne problemy?

#38 ·
Jak bardzo jesteście zadowoleni z Harman Kardon? Jestem nieco rozczarowany dźwiękiem w samochodzie za 80 tys. euro, jest on nieco płaski/nasycony i bardzo skupiony na przodzie bez konfiguracji.
To interesujące. Niektórzy uważają, że system ma dużo basów, inni uważają, że brakuje basów, niektórzy narzekają na klarowność... kilka osób wydaje się uważać, że system HK w i4 jest świetny.

Zajmuję się domowym audio i mam 2-kanałowy zestaw stereo, który kosztuje nieco więcej niż w pełni wyposażony M50. Myślę, że brzmi całkiem dobrze. System HK i4 nie brzmi tak dobrze, ale jest całkiem przyzwoity i oferuje pewien poziom kontroli, aby umożliwić większości ludziom uzyskanie takiego brzmienia, jakiego chcą, ale będą musieli uzbroić się w cierpliwość, aby tam dotrzeć.

Do tej pory nie zagłębiałem się w to, ale zamierzam. Powiedziawszy to, po uważnym słuchaniu i powierzchownym bawieniu się korektorem i regulatorami tonów, zgadzam się, że najniższa oktawa poniżej 50 Hz jest obcięta. Jeśli lubisz EDM lub inną muzykę z bardzo niskim basem, będziesz rozczarowany. Większość muzyki klasycznej i popowej nie wymaga dużej mocy poniżej 50 Hz, więc nie powinno to być ograniczeniem dla większości ludzi.

Nawet zakodowałem dźwięk Bower & Wilkins, wypróbowałem różne ustawienia equalizera, co sprawia, że dźwięk jest znośny, ale nie jest zbyt wyraźny...
Uważam, że fakt, że ludzie byli w stanie i chcieli wypróbować ustawienia B&W dla innego samochodu w swoich i4, jest interesujący. Zrobiłem trochę badań. Jak się okazuje, HK buduje elektronikę dla systemów B&W... przynajmniej systemów B&W w BMW.

Fakt, że niektórzy ludzie wolą ustawienia B&W z głośnikami i konfiguracją HK, wydaje mi się naprawdę losowy i jest albo przypadkiem "nowych szat cesarza", albo pewnym sonicznym osłodzeniem, które B&W poprosiło HK o dodanie do ich systemu, co podoba się niektórym ludziom.

Dla porównania, mam Genesis z 14-głośnikowym dźwiękiem Lexicon, gdzie dźwięk jest wyraźny, przy niskiej lub wysokiej głośności, w każdym gatunku muzyki. Co ciekawe, wygooglowałem Lexicon i Harman Kardon, wydają się pochodzić z tej samej Grupy... jeszcze dziwniejsze IMO.
Tak, Harman International jest właścicielem kilkunastu profesjonalnych i konsumenckich marek audio. Lexicon, JBL, Mark Levinson, Infinity i inne marki samochodowe Harman International są projektowane i produkowane przez te same zespoły, używają swoich różnych marek do różnicowania produktów w różnych liniach samochodów.

Harman stał się liderem w branży audio samochodowego, gdy w 1995 roku kupił niemiecką firmę audio samochodowego Becker. Harman stał się prawdziwą potęgą w branży z jednymi z najlepszych inżynierów na świecie. Około 75% ich sprzedaży, wynoszącej ponad 8 miliardów dolarów rocznie, przypada na dźwięk samochodowy.

FWIW: Obwód dźwięku przestrzennego Logic7, którego używają zarówno system HK i4, jak i system B&W, został pierwotnie opracowany przez firmę Lexicon.

Słyszałem o okresie "docierania" głośnika, po którym staje się lepszy... Prawda czy mit? =)
Docieranie to w większości mit. Jeśli zmierzysz moc wyjściową głośnika, gdy jest nowy, zmieni się ona nieco z czasem, ale jest to niezwykle subtelne i zazwyczaj niesłyszalne. Większość dramatu audiofilskiego wokół docierania to tak naprawdę słuchacz przyzwyczajający się do nowego systemu.

#39 ·
TEN gość wie, o co chodzi! Ludziom trzeba przypominać, że WSZYSTKO zależy od indywidualnych preferencji słuchowych. Wszystkie recenzje tutaj i gdzie indziej należy czytać, mając to na uwadze. Cenną informacją jest nauczenie się, jak dostosować system, aby brzmiał lepiej dla Ciebie.

Osobiście jestem zadowolony z systemu premium HK. Wypróbowałem niektóre z sugestii tutaj, a następnie dostosowałem je do moich upodobań.
Sądzę, że zarzuty o "braku przejrzystości" mogą często być związane ze słabą jakością źródła lub dotyczyć ogromnych oczekiwań wobec ekstremalnie niskich basów.
Jestem szczególnie zadowolony z implementacji Wi-Fi dla Android Auto, nie znałem jej wcześniej, zanim dostaliśmy nasz samochód i jest wspaniała.

#42 ·
Ogólnie rzecz biorąc, uważam, że 40 najlepszych stacji na Sirius brzmi całkiem dobrze przez głośniki HK. Stacje rockowe i metalowe brzmią okropnie. Nie mogę pojąć dlaczego. Szczerze mówiąc, nawet wysokiej jakości hard rock / metal nie brzmi tak świetnie.
Sirius XM ma przepustowość między 44-64 kbps dla wszystkich kanałów, więc niektóre kanały brzmią mniej beznadziejnie niż inne.

#43 ·
Mimo to Sirius/XM jest o wiele bardziej słuchalny i przyjemny niż w przeszłości. Nigdy wcześniej nie zapłaciłbym za jego odnowienie. Zrobiłbym to w tym przypadku.
Inna firma, którą Harman kupił około dekady temu, opracowała algorytm, który przetwarza silnie skompresowane sygnały o niskiej przepustowości i sprawia, że brzmią one subiektywnie lepiej. Nazywają tę technologię Clari-Fi. Być może system HK uruchamia zawartość Sirius przez ten filtr.

#45 ·
Zastanawiam się, biorąc pod uwagę Twoje umiejętności i talenty, @ATHENSGAI4, czy próbowałeś ustawień czarno-białych? A może przyjrzałeś się tym ustawieniom:

#46 ·
Zastanawiam się tylko, biorąc pod uwagę twoje umiejętności i talenty, @ATHENSGAI4, czy próbowałeś ustawień Czarno-Białych? A może przyjrzałeś się tym ustawieniom:

Ciekawe, że pytasz - właśnie zamieściłem link do wątku po tym, jak zobaczyłem go godzinę temu i zmierzam teraz do garażu. Miałem włączone ustawienia Czarno-Białe, ale zostały one przywrócone przez niedawną aktualizację. Nie wiem, czy opisane ustawienia EQ przyszłyby mi naturalnie do głowy, ale będę je wybierał, podczas gdy ponownie koduję odpowiednie zabezpieczenie przed oślepianiem. Czytam, że wydają się działać całkiem dobrze. Jestem szczególnie zainteresowany tym, aby ustawienie "Studio" brzmiało tak przyjemnie, jak mówią ludzie, ponieważ normalnie jestem ustawiony na "On Stage".

Dzięki za sprawdzenie! Odezwę się.

#48 ·
Hej, chłopaki,

Jak bardzo jesteście zadowoleni z Harman Kardon? Jestem nieco rozczarowany dźwiękiem jak na samochód za 80 tysięcy, jest on trochę płaski/nasycony i bardzo skupiony na przodzie bez konfiguracji.
Nawet zakodowałem dźwięk Bower & Wilkins, wypróbowałem różne ustawienia korektora, co sprawia, że dźwięk jest znośny, ale nie jest zbyt wyraźny...

W porównaniu, mam Genesis z 14-głośnikowym dźwiękiem Lexicon, gdzie dźwięk jest czysty, przy niskiej lub wysokiej głośności, w każdym gatunku muzyki. Co zabawne, wygooglowałem Lexicon i Harman Kardon, wydają się pochodzić z tej samej Grupy... jeszcze dziwniejsze IMO.

Słyszałem o okresie "docierania" głośników, po którym staje się lepiej... Prawda czy mit? =)
To prawda!!!! Absolutny nonsens w porównaniu do mojego starego A6 Bose z 2016 roku

#49 ·
Hej chłopaki,

Jak bardzo jesteście zadowoleni z Harman Kardon? Jestem nieco rozczarowany dźwiękiem jak na samochód za 80 tys. euro, jest on jakby płaski/nasycony i bardzo skupiony na przodzie bez konfiguracji.
Nawet zakodowałem dźwięk Bower & Wilkins, wypróbowałem różne ustawienia equalizera, co sprawia, że dźwięk jest znośny, ale nie jest zbyt wyraźny w całym otoczeniu...

W porównaniu, mam Genesis z 14-głośnikowym dźwiękiem Lexicon, gdzie dźwięk jest czysty, przy niskiej lub wysokiej głośności, przy każdym gatunku muzyki. Co zabawne, wygooglowałem Lexicon i Harman Kardon, wydają się pochodzić z tej samej Grupy... jeszcze dziwniejsze IMO.

Słyszałem o okresie "docierania" głośników, po którym ma być lepiej... Prawda czy mit? =)
Cześć. Wcale nie jestem zadowolony. Moim poprzednim samochodem było Audi A5 z systemem dźwiękowym B&O. Oceniłbym BMW HK na 3 na 10 w porównaniu do systemu B&O.

#50 ·
Cześć. Wcale nie jestem zadowolony. Moim poprzednim samochodem było Audi A5 z systemem dźwiękowym B&O. Oceniam BMW HK na 3 na 10 w porównaniu do systemu B&O.
Czy widziałeś ten wątek i zastosowałeś się do zalecanych ustawień?

#52 ·
Sugerowałbym przestrzeganie tych ustawień, a następnie lekkie zmniejszenie ustawień basów i tonów wysokich. Uważam, że to ustawienie jest znacznie lepsze niż fabryczne. Po dostosowaniu korektora oraz ustawień basów i tonów wysokich, możesz dostosować ustawienia dźwięku przestrzennego, aby najlepiej pasowały do Twojego gustu.

Nie sugeruję, że to sprawi, że system HK będzie najnowocześniejszy, ale poprawia jakość dźwięku z miernej do całkiem akceptowalnej.