Używanie fizycznego klucza do odblokowania samochodu, gdy bateria w pilocie jest rozładowana | BMW i4 Forum
BMW i4 Forum banner

Używanie fizycznego klucza do odblokowania samochodu, gdy bateria w pilocie jest rozładowana

1 reading
4.7K views 28 replies 16 participants last post by  Cellsell  
#1 ·
Cześć wszystkim,
Bateria mojego kluczyka padła po 16 miesiącach codziennego użytkowania. Na szczęście byłem w domu i mogłem wymienić baterię cr2022.

Zastanawiałem się jednak, jak otworzyć samochód za pomocą fizycznego kluczyka, a następnie go uruchomić, gdy bateria kluczyka jest rozładowana i nie skonfigurowałeś PAAK? Szukałem w instrukcji obsługi i na YouTube, ale bezskutecznie. Z góry dziękuję za pomoc.

#2 ·
Jest to na stronie 72 instrukcji obsługi, przynajmniej dla mojego modelu z 2024 roku. Wyszukaj "Kluczyk do pojazdu" w indeksie. A jeśli używasz papieru, rozumiem, że może to być mylące. Szukałbym "kluczyk", a nie "kluczyk do pojazdu".

#3 ·
Jest to na stronie 72 instrukcji obsługi, przynajmniej dla mojego 2024. Wyszukaj "Kluczyk pojazdu" w indeksie. A jeśli używasz papieru, rozumiem, że może to być mylące. Szukałbym "kluczyka", a nie "kluczyka pojazdu".
Dzięki. Jest to na stronie 86 mojej cyfrowej instrukcji obsługi z 2023 roku. Niestety nie mogę zweryfikować lokalizacji punktu wstawiania klucza, ponieważ słońce jest teraz bezpośrednio w linii wzroku. Więcej wkrótce...

#5 ·
Niestety, miałem z tym doświadczenie (kiedy padł mój CCU i akumulator 12 V).

Masz fizyczny kluczyk w pilocie. Wyjmij kluczyk (naciśnij przycisk z boku). Pociągnij za klamkę drzwi kierowcy, a jeśli spojrzysz pod nią, zobaczysz gniazdo kluczyka. Włóż kluczyk i musisz go obrócić z pewną siłą. Przynajmniej w moim przypadku myślałem, że zaraz złamię kluczyk.

#6 ·
Unfortunately, I've had experience with this (when my CCU and 12v battery died).

You have a physical key in your key fob. Remove the key (press the button on the side). Pull the driver's door handle, and if you look under it, you'll see a key slot. Insert the key, and you have to turn it with some force. At least in my case, I thought I was going to snap the key off.
Cóż, udało mi się zobaczyć gniazdo na klucz fizyczny, ale nie udało mi się utrzymać światła na przestrzeni, trzymać klamkę otwartą i włożyć klucz dwoma rękami, które mam.

• Haha
Reactions: gsbaker
#8 ·
Dostaję powiadomienia o niskim stanie baterii w moim samochodzie, więc wtedy wymieniam baterie w pilocie, żeby nigdy nie było problemu. Czy Twój i4 nie wysyła Ci takich powiadomień? Jeśli nie, zabierz go do dealera i sprawdź w ramach gwarancji.

Przed moim i4 wszystkie moje VW od 2010 roku do mojego GTI z 2019 roku wysyłały mi powiadomienia o niskim stanie baterii w pilocie. Wyobraź sobie więc, że jesteś w parku po zmroku, gotowy do wyjścia z małym synem i to nie działa. Musiałem odłamać część klamki, która wylądowała na asfalcie, żeby dostać się do gniazda kluczyka, a następnie trzymać kluczyk przy okrągłym miejscu RFID, gdzie były klucze starej szkoły. 🤬🤬🤬🤬🤬🤬

#10 ·
Przed moim i4 wszystkie moje VW od 2010 roku do mojego GTI z 2019 roku dawały mi dyskretne powiadomienia o niskim poziomie baterii w pilocie. Wyobraź sobie więc, że jesteś w parku po ciemku, gotowy do wyjścia z małym synem i to nie działa. Musiałem odłamać część klamki, która wylądowała na asfalcie, aby uzyskać dostęp do gniazda kluczyka, a następnie przytrzymać kluczyk przy okrągłym miejscu RFID, gdzie wkładano kluczyki starej szkoły. 🤬🤬🤬🤬🤬🤬
Spróbuj zrobić to o 3 nad ranem, kiedy główny akumulator Twojego VW uległ awarii, alarm myśli, że samochód jest kradziony, więc się uruchamia (ma oddzielny akumulator), a samochód odblokuje się tylko za pomocą tej procedury i oczywiście instrukcja obsługi jest w samochodzie! Och, i pada deszcz! Tego ranka nie byłem popularny wśród moich sąsiadów.

#16 ·
Smutne, wiem, ale naprawdę nie wyobrażam sobie nie mieć przy sobie telefonu.

To daje mi zarówno cyfrowy klucz (który skonfigurowałem tylko do tworzenia kopii zapasowych), jak i aplikację (która przynajmniej pozwala mi odblokować samochód). Szansa, że nie będę miał telefonu i pilota z rozładowaną baterią, jest tak mała, że nie warto o tym myśleć.

Zaktualizuję ten post, gdy wydarzy się to w przyszłym tygodniu.

#17 ·
Smutne, wiem, ale naprawdę nie wyobrażam sobie nie mieć przy sobie telefonu.

To daje mi zarówno cyfrowy klucz (który skonfigurowałem tylko jako kopię zapasową), jak i aplikację (która przynajmniej pozwala mi odblokować samochód). Szansa na brak telefonu i breloka z rozładowaną baterią jest tak mała, że nie warto o tym myśleć.

Zaktualizuję ten post, gdy wydarzy się to w przyszłym tygodniu.
Kartę również trzymam w portfelu. Jednak Twój samochód MOŻE znaleźć się w sytuacji, w której żadna z elektronicznych metod nie działa, co mogę poświadczyć. Owszem, to rzadkość i coś jest zepsute, żeby się tak stało, ale z pewnością nie jest to niemożliwe. :)

#18 ·
Witajcie,
Bateria mojego kluczyka padła po 16 miesiącach codziennego użytkowania. Na szczęście byłem w domu i mogłem wymienić baterię cr2022.

Zastanawiałem się jednak, jak otworzyć samochód za pomocą fizycznego kluczyka, a następnie go uruchomić, gdy bateria kluczyka jest rozładowana i nie skonfigurowałeś PAAK? Szukałem w instrukcji obsługi i na YouTube, ale bezskutecznie. Z góry dziękuję za pomoc.
Kluczyk składa się z 3 części. Górną część kluczyka należy wyjąć, aby prawidłowo pasowała do otworu na kluczyk. Aby odblokować drzwi, przekręć kluczyk w dół z dodatkową siłą.

Po otwarciu drzwi włączy się alarm. Musisz wyłączyć alarm, uruchamiając samochód. Przytrzymaj rozładowany kluczyk po prawej stronie kolumny kierownicy, aby uruchomić samochód. Alternatywnie, jeśli trzymasz kartę klucza w samochodzie, wyjmij ją i umieść na tacy na telefon.

2024 i4 xDrive40 Skyscraper Gray, Sensatec Cognac, DAPP, PAP, Premium, HK surround, Drive Recorder, Laserlights

Image
Image

#20 ·
Cześć wszystkim,

Używam aplikacji MyBMW do odblokowania samochodu.

#21 ·
Używam aplikacji MyBMW do odblokowywania samochodu.
Co więc robisz, jeśli rozładuje się bateria w pilocie, nie masz zapasowego pilota, bateria w iPhonie jest rozładowana i nie pamiętasz, gdzie jest kluczyk cyfrowy?! 😕

• Haha
Reactions: gsbaker
#25 · (Edited)
Z powodzeniem korzystałem wcześniej z funkcji zdalnego blokowania/odblokowywania za pośrednictwem aplikacji BMW i zakończyła się ona powodzeniem.

Zastanawiam się teraz, czy BMW i4 po 2022 roku wyświetlało komunikat o niskim poziomie naładowania baterii pilota, gdy siedziało w i4, czy też zrezygnowano z tego, aby zaoszczędzić pieniądze, tak jak w przypadku niektórych innych standardowych opcji i4, które zniknęły, takich jak schowek po lewej stronie kierownicy.