Jakie jest Twoje doświadczenie z oponami? | Page 3 | BMW i4 Forum
BMW i4 Forum banner
41 - 60 of 137 Posts
To są opony całoroczne OEM Pirelli P-zero....

Opony tylne mają 28k(36k skorygowane) mil i wydają się mieć jeszcze sporo do przejechania.
Lewa tylna:
View attachment 45669

Mam jeszcze 1,5 miesiąca, zanim założę opony zimowe. Zobaczymy, jak będą wyglądać, ale może przejadę na nich jeszcze kilka mil wiosną. Te opony wydają się trwać wiecznie. (y)(y):ROFLMAO:
Najwyraźniej moja 1,5-miesięczna prognoza była optymistyczna. Wytrzymałem prawie 4 tygodnie, zanim ta opona uległa awarii i straciła ciśnienie na autostradzie. Moja matematyka w ostatnim poście była błędna, ponieważ opona miała wtedy 36 000 mil, a wczoraj 39 000 mil, kiedy uległa awarii. Opony przednie mają 63 000 mil.

Załączono zdjęcia zniszczeń.

Jeśli już, wydają się spójne.

Pierwszy zestaw był przetarty przy 38 000 milach, ale nie stracił ciśnienia. Drugi zestaw był przetarty i stracił ciśnienie przy 39 000 milach.

Prawdopodobnie kupię najnowszą wersję jako zamienniki, ponieważ nic innego nie wydaje się oferować nawet zbliżonej żywotności.

Attachments

Właśnie otrzymałem pierwsze powiadomienie o "zużyciu opon" dla obu tylnych opon w samochodzie i aplikacji.

2022 M50 z prawie 24 000 mil przebiegu, jeżdżony bardzo spokojnie. Pirelli 245/40 R19 XL przód i tył (tj. bez przesunięcia).

Planuję zlecić lokalnemu dealerowi sprawdzenie głębokości i wycenę wymiany. Dopasuję ich cenę do Costco (wygląda na 282 dolary za oponę minus 60 dolarów, jeśli kupisz 4 opony Michelin Pilot Sport All Season 40) i zobaczę, co się stanie.

Wszelkie sugestie mile widziane.

• Like
Reactions: david594
Tym razem 21 000 mil na przednich oponach. Wymieniłbym je wcześniej, ale tej zimy w SoCal mamy wyjątkowo suchą pogodę. Jak widać po zewnętrznym zużyciu, uwielbiam szybko pokonywać zakręty. Obracanie się z ciasnych zakrętów z napędem na tylne koła nigdy się nie nudzi i zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy. Z moją pierwszą parą opon wymieniłem wszystkie 4 przy 17 000 mil. Od tego czasu jeżdżę bardziej sportowo i osiągnąłem wskaźniki zużycia na tylnych oponach przy około 10 000 mil. Więc wymień tylne opony, a następnym razem wymień wszystkie 4 i powtórz.😎

Attachments

Sprawdź opony Conti DWS 06s. Robisz kompromis w porównaniu do opon letnich, ale jeżdżę na tych oponach przez cały rok i jestem bardzo zadowolony. To dobry wszechstronny model, z naciskiem na przyzwoite osiągi na śniegu

Mój i4 e35 z 2023 roku ma 96 000 mil. Używałem mojego samochodu do jazdy dla Ubera, co spowodowało, że zrobiłem dużo mil moim samochodem. Jedyną konserwacją, jaką musiałem zrobić w tym samochodzie od czasu, gdy go kupiłem, była wymiana opon. Pierwotnie samochód był wyposażony w opony Kuhmo, a pierwszy zestaw tylnych opon nie wytrzymał 10 000 mil po tym, jak wymieniłem je na zestaw Pilot Sport 4*. Każdy zestaw Michelins wytrzymywał mniej niż 15 000 mil i kosztował około 1300 $ za 4 opony.
Kiedy więc mój samochód miał 68 000 mil na liczniku, szukałem innych marek. Natknąłem się na markę o nazwie Lexani. Kupiłem zestaw od firmy o nazwie Simple Tire i zleciłem ich wysyłkę do Ramona Tire w Mission Viejo w celu montażu. Mój samochód używa 19 cali. 245 40 19 z przodu i 255 40 19 z tyłu. Oponą, której użyłem, była Lexani LX – Twenty. Koszt czterech opon, w tym dostawy, wyniósł 537,18 $. Montaż kosztował mnie 20 $ za oponę w Ramona Tire. Koszty opon obejmowały również gwarancję na zagrożenia drogowe. W chwili publikacji tego posta przejechałem 28 000 mil na tych oponach Lexani LX-Twenty i wciąż mam wystarczającą ilość bieżnika na kolejne 15 000 mil użytkowania. Moje przednie opony mają jeszcze 8/32 bieżnika, a moje tylne mają 6/32. Te opony są absolutnie niesamowite. Moje zużycie energii elektrycznej nie zmieniło się w sposób dramatyczny, a hałas na drodze jest prawie taki sam jak w przypadku opon Michelins. Nie sądzę, żebym kiedykolwiek wrócił do używania głównych drogich marek.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z montażem opon Continental Sportcontact 7 w swoim I4? Mam 20 cali F255/ R285.

Nie podoba mi się zbytnio Pirelli P-Zero..

Moderator: Ponieważ używamy tego wątku, aby informować innych użytkowników o naszych rzeczywistych doświadczeniach z oponami, wątek ten został znacznie zredukowany (z 15 stron do 2-3). Ułatwi to ludziom zapoznanie się z doświadczeniami innych kierowców z jazdy w świecie rzeczywistym bez konieczności przeglądania 15 różnych stron. Jest to tylko okresowe czyszczenie wątku, aby był przydatny. Brak specjalnych wskazówek dotyczących przyszłych postów.

Prosimy o dalsze dzielenie się swoimi doświadczeniami, korzystając ze szczegółów w OP:
model i4
Przebieg opon
Hałas opon
Wydajność opon
Zużycie opon
Dodatkowe przemyślenia

Niedawno wymieniłem moje opony Hankook Ventus S1s przy przebiegu 15 900 mil. Prawdopodobnie mogłyby jeszcze przejechać 1500 mil, ale wjechałem w coś na drodze, co zniszczyło moje prawe przednie koło (i również wygięło felgę), więc wymiana nastąpiła trochę wcześniej.

Zawsze jeździłem na Pilot Sport 4s w moim M5, więc to było to, na co planowałem przejść, ponieważ samochód był nowy. Próbowałem kilku innych, ale nic nie dorównywało pokonywaniu zakrętów w PSS 4s i zmiana w moim M50 była zauważalna, gdy wymieniłem Hankooki.

Żałuję tylko, że nie przeczytałem wcześniej postu @cruzer666 dotyczącego oporu toczenia, ponieważ mogę zaświadczyć, że 4s zniszczyły mój zasięg. Średnio przejeżdżałem 3,4 mil/kWh w dojazdach do pracy w umiarkowanym ruchu, a to spadło do 2,7 mil/kWh. Zawsze jeżdżę szybko i generalnie przyspieszam dość mocno, więc te 3,4 mogły być lepsze, gdybym był trochę delikatniejszy z prawą nogą. Kiedy naprawdę próbowałem to poprawić na PSS 4s i jeździłem tak, jakbym miał mamę w samochodzie, najlepsze, co mogłem uzyskać, to 2,9 - 3,0. Tryb Eco-pro tak naprawdę nie wpłynął na przebieg.
Tak więc krótka aktualizacja dotycząca przebiegu opon Pilot Sport 4S. Po około 7000 mil, mój średni przebieg nieznacznie wzrósł do około 3,0 - 3,1 mil/kWh. Jazda jest nieco twardsza, więc przypuszczam, że najmiększa część mieszanki opony trochę się zużyła. Mam dużo bieżnika i nadal pokonuje zakręty znacznie lepiej niż oryginalne Hankooki, ale wątpię, czy przejadę więcej niż 12 000 - 14 000 mil na tym zestawie opon.

Na wczorajszym 2-letnim przeglądzie:

Przód kierowcy: 5,5
Przód pasażera: 5,0
Tył kierowcy: 5,0
Tył pasażera: 4,5

21 500 mil na oryginalnych Pirelli A/S.

Uważam za dziwne, że przód kierowcy i tył pasażera są dziwnymi kaczkami. Czy ktoś mądrzejszy ode mnie ma jakieś wyjaśnienie?

Planuję, że wytrzymają do wiosny (odpukać) i wtedy będę musiał zdecydować, czy chcę znowu A/S (z powodu deszczu w Oregonie), czy przejść na opony letnie.
Co to było, mm?

Tak więc krótka aktualizacja przebiegu Pilot Sport 4S. Po około 7000 mil, mój średni przebieg nieznacznie wzrósł do około 3,0 - 3,1 mil/kWh. Jazda jest nieco twardsza, więc przypuszczam, że najmiększa część mieszanki opony trochę się zużyła. Mam dużo bieżnika i nadal pokonuje zakręty znacznie lepiej niż oryginalne Hankooki, ale wątpię, żebym uzyskał więcej niż 12 000 - 14 000 mil z tego zestawu opon.
Moje doświadczenie dokładnie naśladuje Twoje. Przeszedłem z fabrycznych 19-calowych opon Hankook na Michelin Pilot Sport 4S, wydajność spadła dokładnie do tego, co udostępniłeś, a następnie wzrosła do około 3,0 mil/kWh po wielu milach. Opony 19-calowe PS4S wytrzymały u mnie około 14 tys. mil (tylne opony miały 3/32 cala), co było prawie identyczne z przebiegiem, jaki uzyskałem z opon Hankook. Właśnie przeszedłem na 20-calowe felgi z oponami PS4S i teraz wróciłem do 2,7 mil/kWh (~250 mil na nowym zestawie opon), temperatura zewnętrzna wynosiła przez jakiś czas od 45 do 55F (okazjonalnie do 60F).

Moje doświadczenie dokładnie odzwierciedla Twoje. Przeszedłem z fabrycznych 19-calowych opon Hankook na Michelin Pilot Sport 4S, wydajność spadła dokładnie do tego, co udostępniłeś, a następnie wzrosła do około 3,0 mil/kWh po przejechaniu wielu mil. Opony 19-calowe PS4S wytrzymały u mnie około 14 tys. mil (tył miał 3/32 cala), co było prawie identyczne z przebiegiem, jaki uzyskałem z opon Hankook. Właśnie przeszedłem na 20-calowe felgi z oponami PS4S i teraz wróciłem do 2,7 mil/kWh (~250 mil na nowym zestawie opon), temperatura na zewnątrz wynosiła przez jakiś czas od 45 do 55F (czasami do 60F)
Cieszę się, że nie jestem odosobniony. Ten sam przebieg z 20-calowymi felgami jest interesujący. Spodziewałbym się czegoś nieco gorszego.

Cieszę się, że wiem, że nie jestem odmieńcem. Ten sam przebieg z 20-calowymi kołami jest interesujący. Spodziewałem się czegoś gorszego.
Zależy to od powierzchni styku. Jeśli użyli 20-calowych kół z oponami o tej samej szerokości co opony na 19-calowych kołach, wydajność by się nie zmieniła. 245/255 R19 lub R20 mają prawie taką samą wydajność.

Model i4 - M50 (255/35/20 & 285/30/20)
Przebieg opon - 220 mi (355 km)
Hałas opon - Mniej więcej taki sam jak w Pirelli P-Zero PZ4
Wydajność opon - Najważniejszy element tej opony, o wiele bardziej przekonujący niż w Pirelli.
Zużycie opon - Właśnie je założyłem, nie mogę powiedzieć.
Dodatkowe przemyślenia - Ta opona sprawia, że ten ciężki samochód jest znacznie precyzyjniejszy na wejściu w zakręt, przyczepność w środku zakrętu jest również nieco lepsza i utrzymuje ten samochód na wyznaczonej linii. Skuteczność hamowania jest mniej więcej taka sama jak w Pirelli. Na granicy auto jest przewidywalne, ale w końcu nie da się ukryć wagi podczas poślizgu ;-)

Wolałbym ją od Pirelli, ale tylko wtedy, gdy szukasz opony, która daje poczucie pewności podczas dynamicznej jazdy, tak jak ja. Jeśli szukasz czystego komfortu, to Pirelli będą w porządku.

Wolałbym je od Pirelli, ale tylko wtedy, gdy szukasz opony, która daje przekonujące wrażenia podczas dynamicznej jazdy, tak jak ja. Jeśli szukasz czystego komfortu, to Pirelli będą w porządku.
Z PZ4 na jaką oponę przeszedłeś? Mały szczegół :)

Z PZ4 przeszedłeś na jaką oponę? Mały szczegół :)
Całkowicie zapomniałem wspomnieć o jedynej rzeczy, która sprawiła, że mój post był w ogóle wart opublikowania ;-)

Model i4 - 2023 i4 e40 z Bridgestone Turanza 225/50r18
Przebieg opon - 7500
Hałas opon - cichy
Wydajność opon - świetna
Zużycie opon - o wiele za szybkie!!!
Dodatkowe przemyślenia - Czy ktoś może mi pomóc zrozumieć, jak do cholery zużyłem komplet opon po 7500 milach???? Czy jeżdżę tak agresywnie?? To wydaje się szalone.
Czy je obracałeś?

Goodyear Eagle Sport All Season. Tył ma 3/32 przy 12 500 kiepskich milach. I nie honorują gwarancji na 25 tys. mil, ponieważ druga opona ma 4/32. Cała 1/32 oznacza nierównomierne zużycie. Skończyłem z nimi. Jeśli mam wymieniać opony co 13 tys. mil, nie kupię opon za 350 dolarów. Muszę się zastanowić, czy ma to związek z drogami w okolicy. Wiele z nich ma olej i kruszywo, co sprawia, że jazda jest znacznie bardziej wyboista i wyobrażam sobie, że bardziej niszczy opony niż gładka droga, ale nie jestem pewien. Z pewnością nie jeżdżę z zapałem i jestem bardzo rozczarowany tymi oponami. Wyciągnąłem więcej z moich opon letnich.
Goodyear zwrócił mi 80 dolarów za moje. Kupiłem Pirelli PZero AS +3

Po prostu pomyślałem, że podzielę się tymi zdjęciami obu tylnych opon! Obie całkowicie poszarpane na wewnętrznej krawędzi!

Mobilny mechanik powiedział, żeby sprawdzić zbieżność. Czy to powszechne w przypadku samochodów elektrycznych ze względu na dodatkowy ciężar, czy może to być tylko zbieżność?

Rozumiecie, dlaczego myślałem, że na oponach zostało dużo bieżnika! Wizualnie wyglądały dobrze z zewnątrz - musiałbym naprawdę wejść pod samochód, żeby zobaczyć tylne wewnętrzne krawędzie!

…jak już się zacznie, to rozrywa całą oponę! Cieszę się, że kontrolki ciśnienia w oponach zmusiły mnie do zatrzymania! Myślałem, że po prostu mam gwóźdź w oponie!!

Wymieniłem je na Michelin Pilot Sport 5s.
To wygląda na poważną awarię opony, ponieważ zużycie wygląda dobrze/równomiernie na całej szerokości. Jakie było ich wyjaśnienie?

Dziesięć dni temu wymieniłem wszystkie cztery opony OE 19” Goodyear Eagle AS na opony Perelli P Zero AS +3 w moim i4 M50 (po 28 tys. milach). Przed wymianą opon uzyskiwałem zasięg 3,8 kWh na milę. Od czasu wymiany opon uzyskuję 2,7 kWh na milę. Jedyne rzeczy, które wydarzyły się w ciągu ostatnich 10 dni to (1) zaplanowana wizyta serwisowa, podczas której wymieniono filtr kabinowy i sprawdzono hamulce oraz (2) opony. Czy to brzmi dobrze? Czy mile/kWh unormują się po tym, jak opony bardziej się dotrą? Wydaje się to szalonym spadkiem zasięgu dla nowych opon, które mają ten sam rozmiar i są również całoroczne.
Czy ciśnienie w oponach jest takie samo?

Nowo zamontowane Pirelli P Zero All Season Plus 3, które zastąpiły fabryczne Pirelli P Zero All Seasons, które wytrzymały ~29 tys. mil. Tylne opony zużywały się szybciej niż przednie, ze szczególnym naciskiem na większe zużycie wewnętrznych tylnych opon.

Model i4
- M50 (245/40/19 & 255/40/19)
Przebieg opon - 200 mil (355 km)
Hałas opon - Mniej więcej taki sam jak w przypadku Pirelli P-Zero AS
Wydajność opon - Jestem wielkim fanem opon Pirelli, miałem je w wielu samochodach.
Zużycie opon - Właśnie je założyłem, nie mogę powiedzieć. Nowe opony Pirelli mają ulepszoną mieszankę i wyższą ocenę UTQG w porównaniu do fabrycznych PZero AS.
Dodatkowe przemyślenia - Rozważałem również opony Continental ExtremeContact DWS 06 Plus, które mają lepsze osiągi zimowe zgodnie z zaktualizowanym filmem porównawczym Tire Rack w podobnej cenie do Pirelli PZero AS Plus 3.

41 - 60 of 137 Posts