Koła i opony zimowe (jakie koła, jakie opony) | BMW i4 Forum
BMW i4 Forum banner

Koła i opony zimowe (jakie koła, jakie opony)

4.7K views 21 replies 5 participants last post by  toosteeley  
#1 ·
Więc mój M50 jest mój w przyszłym tygodniu i to początek listopada, więc natychmiast czas pomyśleć o oponach zimowych tutaj, w Holandii. M50 stoi obecnie na kołach 859M i wybierałem między 19" a 20" i naprawdę nie chcę schodzić poniżej 19".

Więc kilka pytań dotyczących kół:
Rozważam znalezienie kół 860M i założenie na nie opon zimowych. Podoba mi się ich wygląd, ale są dość drogie. Myślę jednak, że czytałem (na tym forum?), że koła z rynku wtórnego mogą mieć problemy z wagą i4 i nie chcę mieć uszkodzonych kół gdzieś na autostradzie lub coś w tym stylu. Czy koła z rynku wtórnego są w porządku? Czy jest coś, o czym należy pamiętać, szukając kół 19" z rynku wtórnego? Jakieś wskazówki dotyczące ładnych?

Pytanie dotyczące opon:
Jakie opony zimowe (dla Holandii/Niemiec, a nie dla północnej Szwecji) polecacie w rozmiarze 19" dla dobrej równowagi między przyczepnością a przebiegiem (jednocześnie, mam nadzieję, że nadal będę mógł wykonywać starty 3,7 s, które oczywiście muszę pozwolić wszystkim moim znajomym doświadczyć w pierwszych miesiącach)?

#2 ·
Do tej pory, jeśli chodzi o koła z rynku wtórnego, udało mi się znaleźć kilka, które, zgodnie ze stroną niemieckiego producenta, są zatwierdzone dla M50:

Image

AEZ Porto Dark

Image

Brock B41

Image

Dezent AR Dark

Image

Dotz Fuji Dark

#3 ·
W przypadku kół z rynku wtórnego należy upewnić się, że nośność jest wystarczająca dla masy i4. Szukaj kół o nośności około 1800 funtów (co najmniej). Te, które zamieściłeś, powinny być w porządku na podstawie liczby szprych, ale najlepiej sprawdzić u producenta, aby się upewnić.

Zgadzam się z tobą - również nie chcę schodzić poniżej 19 cali na zimę.

#7 ·
Wybrałem zestaw tych: VOSSO
są bardzo ładne! Szukam czegoś bardziej... pełnego designu? Więc więcej szprych? Ale zdecydowanie mi się podobają.

Jeśli chodzi o opony, sprawdziłem kilka niemieckich stron testowych i widzę, że najlepsze opony to: goodyear ultragrip performance +, continental wintercontact TS 870 (@8TinBoCO, myślę, że to następca TS850, który wspomniałeś?) i Michelin Alpin 6?
Wszystkie wydają się mieć indeks nośności 98, co przekłada się na 750 kg (lub 1650 funtów dla osób mających problem z metryką), co oznacza, że ​​ustawienia mojego samochodu mogą wynosić 300 kg (6600 funtów). Czy to wystarczające?

• Like
Reactions: toosteeley
#5 ·
  • Helpful
Reactions: ssh
#6 ·
"EV specific" AFAIK odnosi się po prostu do nośności (która w rzeczywistości zależy od rozmiaru opony) i oporu toczenia. Wydaje się to być bardziej marketingową gadką niż czymkolwiek innym.

Jest mnóstwo opon, które mają naprawdę dobry opór toczenia i wskaźnik nośności ~100XL.

#9 · (Edited)
Cóż, zestaw kół, który znalazłem, miałby 255/40 z tyłu i 245/40 z przodu, ale chyba mógłbym też założyć 255 na całym obwodzie? Czy to pasuje do tych samych kół? I czy wpłynie to negatywnie na sterowanie lub przebieg?

A co z zestawem schodkowym z przodu 245/40, z indeksem nośności 98 i tyłu 255/40, z indeksem nośności 100? Czy to będzie w porządku dla samochodu?

#11 ·
Powinno być dobrze z 245/40/19 i 255/40/19 - to standardowe ustawienie.

Założyłem tylko 255/40/19 na wszystkich kołach, żeby móc rotować koła.
Ach, tak, wiem, że to standardowe ustawienie, ale problem polega na tym, że indeks nośności dla przodu spada wtedy do 98...

#13 ·
FWIW, zimowy zestaw BMW w USA wykorzystuje opony Goodyear Ultragrip Performance+ w rozmiarze 18 cali.

#16 ·
  • Like
Reactions: toosteeley
#15 ·
@8TinBoCO @toosteeley @ssh Dzięki za pomoc! W ciągu zaledwie kilku dni bardzo polubiłem to forum! Bardzo pomocne!

Co myślicie o wybranych przeze mnie projektach? Jakieś opinie?

#18 ·
Cześć wszystkim,

Nowy na forum. Mieszkam w Kitchener, ON, Kanada. Mam odebrać mojego (używanego) i4 M50 z 2022 roku w nadchodzącym tygodniu.

Zastanawiam się, co zrobić z kołami i oponami zimowymi (więc to forum było świetnym źródłem).

Dealer poleca pakiet kół i opon 853:
Image

Przedstawiciel zauważył, że te felgi OEM są lekkie, a felgi z rynku wtórnego są zwykle cięższe, co, jak zauważyli niektórzy klienci, prowadzi do lepszego zasięgu w przypadku OEM niż w przypadku felg z rynku wtórnego.

Jak bardzo uważasz, że ten komentarz jest zasadny? Czy istnieje istotna różnica w wadze felg między OEM a rynkiem wtórnym, o której ktoś wie?

#19 ·
Podobają mi się te felgi, ale opony to tak zwane opony "Continental Winter", więc nie tak dobre na prawdziwym lodzie/śniegu jak nordyckie opony zimowe. Dużo wątków na ten temat tutaj na i4talk.

#20 ·
Podobają mi się te felgi, ale opony to tak zwane opony "Continental Winter", więc nie tak dobre na prawdziwym lodzie/śniegu jak opony zimowe nordyckie. Dużo wątków na ten temat tutaj na i4talk.
Dzięki @ssh Przeczytałem wątki; jednak konkretne pytanie, nad którym się zastanawiam, brzmi:

Przedstawiciel zauważył, że te felgi OEM są lekkie, a felgi z rynku wtórnego są zazwyczaj cięższe, co, jak skomentowali niektórzy klienci, prowadzi do lepszego zasięgu w przypadku OEM niż w przypadku felg z rynku wtórnego.

Jak bardzo uważasz ten komentarz za zasadny? Czy istnieje istotna różnica w wadze felg między OEM a rynkiem wtórnym, o której ktoś wie?

Jakieś przemyślenia @ssh lub @toosteeley ?

#22 · (Edited)
^ Zgadzam się. Sprzedawca mógł pomyśleć, że felgi BMW są kute, co sprawiłoby, że byłyby lżejsze, ale są odlewane, więc tak samo ciężkie jak felga odlewana z rynku wtórnego.

Zazwyczaj jest odwrotnie - felgi z rynku wtórnego są zwykle lżejsze niż OEM.

Sprzedawca prawdopodobnie próbował dokonać sprzedaży. Biorąc to pod uwagę, są to atrakcyjne felgi OEM, więc zdecydowanie nie można się pomylić z tym wyborem.