Szczegóły baterii | BMW i4 Forum
BMW i4 Forum banner

Szczegóły baterii

4.9K views 15 replies 10 participants last post by  amancuso  
#1 ·
Właśnie kupiłem i4 i jestem nowym członkiem forum, więc przepraszam, jeśli mój post poniżej został już wcześniej udzielony. Gdzie mogę znaleźć szczegółowe informacje techniczne na temat akumulatora (ogniwo, chemia, miejsce produkcji,...) i systemu zarządzania akumulatorem (schemat okablowania, ochrona przed ucieczką termiczną,...), poza tym, co jest podane w instrukcji obsługi, MyBMW, Przewodniku kierowcy? Dzięki.

#2 ·
Tego rodzaju szczegóły można prawdopodobnie znaleźć tylko w systemie instrukcji technicznych BMW (TIS), który nie jest dostępny w Internecie, z wyjątkiem głównych dealerów. Istnieje jednak płatny system oferowany przez BMW, choć nie jest tani.

• Helpful
Reactions: generic.user
#4 ·
Jestem na tym forum od dłuższego czasu i wciąż nie widziałem konkretnych szczegółów. Uważam, że akumulator do i4 jest produkowany przez CATL w Niemczech, ale BMW używa również AESC jako dostawcy.

#6 ·
Tylko uwaga, że nawet instrukcje napraw, które zauważyłem, nie będą zawierały szczegółowych informacji, takich jak poszczególne komponenty lub dostawcy. Najlepsze, co dostaniesz, to podstawowy, ogólny opis, z czego składa się cały zespół HV, okablowanie zespołu do innych części samochodu itp. To podstawowe, abstrakcyjne informacje, przeznaczone do ogólnego użytku. O ile mi wiadomo, nie ma szczegółowej dokumentacji "inżynieryjnej" publicznie dostępnej.

#7 ·

Zaczynając w 2013 roku od i3, po pierwszym EV BMW nastąpiły i8, iX i i4 - wszystkie wyposażone w wysokowydajne akumulatory litowo-jonowe firmy Samsung SDI. Zarówno iX, jak i i4 zainstalowały baterie 5. generacji.

#8 ·

Zaczynając w 2013 roku od i3, pierwszego EV BMW, nastąpiły i8, iX i i4 - wszystkie wyposażone w wysokowydajne akumulatory litowo-jonowe Samsung SDI. Zarówno iX, jak i i4 zainstalowały akumulatory 5. generacji.
Bądź tutaj trochę ostrożny. Baterie są zaprojektowane przez BMW i produkowane we współpracy z firmą Samsung. To nie są "ogólne" baterie Samsung!

#9 ·
Cóż, również byłbym bardzo zainteresowany tymi informacjami. Może ktoś może odzyskać baterię z rozbitego i4 i ją zdemontować :D

Saszetki powinny być w jakiś sposób oznaczone, może można przeprowadzić pewne testy na poszczególnych ogniwach i znaleźć dokumenty do tych ogniw.

#10 ·
Filmy wideo z BMW produkującego baterie są dostępne online. Jak wspomniano wcześniej, schematy okablowania, konstrukcja modułu ogniw, pojemność i inne dane techniczne są dostępne od BMW za pośrednictwem ich płatnego dostępu.

#11 ·
Dobrze wiedzieć. Mam akumulatory litowo-jonowe Samsung SDI i Samsung JV w rowerach elektrycznych, mikrosieciach i akumulatorach wspierających amerykańską sieć energetyczną. Wszystkie sprawdziły się dobrze, w porównaniu do wielu innych, w tym LG, które tego nie zrobiły. Próbuję nakłonić mojego informatora z BMW do udostępnienia dostępu do TSI (płatna bariera)....dane powinny być dostępne dla nas, właścicieli.

#12 ·
#13 ·
Wierzymy, że wszyscy mamy baterie NMC-811 Gen5, dzięki za post. Mam projekt z tym samym projektem baterii Samsung, który dostarcza zebraną energię słoneczną do sieci. Jak dotąd żywotność baterii była dobra z niewielką degradacją, ale zazwyczaj ładujemy baterię do 90% SOC w ciągu dnia i rozładowujemy do 10% SOC podczas wieczornego szczytu w sieci (1 cykl/dzień). Nadal szukam logiki zarządzania baterią i4. Używana bateria i4 na sprzedaż na eBayu za 10 tys. dolarów. Z niecierpliwością czekam na półprzewodnik Gen6+ z rzekomym zasięgiem 600 mil/ładowanie pod koniec 2025 roku.

#14 ·
Próbuję teraz dowiedzieć się, czy nasze baterie są monokrystaliczne czy polikrystaliczne. Wyszukiwanie w Google daje wiele wyników badań, ale nie znalazłem żadnych informacji wskazujących na to, że BMW lub Samsung przeszły na konstrukcję monokrystaliczną.