Bimmercode dla i4 - kroki podjęte podczas kodowania po raz pierwszy | Page 6 | BMW i4 Forum
BMW i4 Forum banner
101 - 120 of 283 Posts
Ahh, to ma sens. Przez chwilę myślałem, że istnieją inne opcje, do których można uzyskać dostęp, jeśli kodowanie VO byłoby możliwe.
Kodowanie VO jest dość proste przy użyciu darmowego esys bez launchera, ESYS ALL. Moim zdaniem, jeśli możesz zakodować opcję za pomocą VO, powinieneś to zrobić w ten sposób.
Here is a good tutorial video.
[/QUOTE]

Powiedzmy, że zakodowałeś swoje reflektory zgodnie ze standardem europejskim - jaśniejsze światła drogowe, selektywne światła drogowe. Masz wypadek w nocy. Drugi facet kłamie i mówi, że twoje reflektory go oślepiły. W tym momencie nie ma szans na przywrócenie kodowania. Czy narażasz się na to kłamstwo, zmieniając kodowanie reflektorów? Czy jego firma ubezpieczeniowa może twierdzić, że to ty spowodowałeś wypadek, mimo że wiesz, że to nieprawda? Ponadto, jeśli po wypadku potrzebna jest naprawa reflektorów, czy BMW może powiedzieć, że twoje kodowanie unieważniło gwarancję?

Połączyłem poniższe kroki dla mojego i4. Chciałem podzielić się tym tutaj z każdym, kto chciałby spróbować po raz pierwszy.
To bardzo proste. Wydrukowałem je, aby mieć je obok siebie w samochodzie podczas pierwszego kodowania. Posiadanie wydrukowanej kartki dla funkcji anti-dazzle było ważne, żeby nie popełnić błędu.
Instrukcje BimmerCode dla i4:

Instrukcja: BimmerCode dla BMW i Mini - Instrukcja
Standardowe rzeczy: BimmerCode dla BMW i Mini - BMW serii 4, M4
Adapter OBD: OBDLink CX

Tryb podstawowy:
Każda z jednostek sterujących ma kilka funkcji kodowania. Są one oczywiste, wybierz tę, która Ci się podoba i zakoduj. Niektóre przykłady to:
Ostrzeżenie przy uruchomieniu
Ustawienia dźwięku Bowers & Wilkins
Otwieranie/zamykanie bagażnika za pomocą pilota
Sygnał skrętu jednym dotknięciem 5 razy
Światło powitalne tylko w ciemności
wiele innych przy użyciu trybu podstawowego z mniejszym ryzykiem.

Aby włączyć światła anti-dazzle (tryb ekspercki):
Po użyciu trybu eksperckiego zobaczysz ostrzeżenie. Zastosowałem poniższe, aby włączyć anti-dazzle i działa.
(Zaktualizowano: Dziękuję @bobkalka za poniższą tabelę)
Właściwość materiału Zrzut ekranu z numerem czcionki

Zmiany w następujących parametrach zapewnią podstawową funkcję anti dazzle: C_HBA_DIM_ENA, C_HBA_GFHB_ENA, LUT_FLC_FORWARDLIGHTING_Y
aby uzyskać lepszą wydajność, zastosuj pozostałe parametry.

Instrukcje poniżej pochodzą ze strony internetowej Bimmercode.app.

Połączenie
Postępuj zgodnie z instrukcjami podanymi tutaj, aby zapobiec zakłóceniom zewnętrznym podczas kodowania i uniknąć problemów.

Przygotowanie samochodu
  1. Włącz zapłon w samochodzie. W przypadku samochodów serii G tryb diagnostyczny musi być dodatkowo aktywowany (naciśnij przycisk start w samochodzie trzy razy szybko po sobie, bez wciskania pedału hamulca lub sprzęgła).
  2. Upewnij się, że żaden bieg nie jest włączony (pozycja dźwigni zmiany biegów P dla samochodów z automatyczną skrzynią biegów) i że hamulec postojowy jest włączony.
  3. Upewnij się, że wszystkie odbiorniki elektryczne (światła, ogrzewanie, wentylacja itp.) są wyłączone.
  4. Odłącz lub wyłącz wszelkie zewnętrzne urządzenia zainstalowane w samochodzie, które są podłączone do magistrali CAN (np. JB4, kamera cofania, sterowanie klapą wydechową), ponieważ komunikacja może być zakłócona, a kodowanie może się nie powieść w tym przypadku.
  5. Jednostka centralna musi być w oryginalnym stanie. Jeśli użyłeś rozwiązania innej firmy, aby włączyć CarPlay lub nawigacja została odblokowana, zmiany te muszą zostać cofnięte, ponieważ BimmerCode w przeciwnym razie nie pozwoli na kodowanie jednostki centralnej. Systemy iDrive zmodernizowane mogą być również niedostępne w pewnych okolicznościach.

Z urządzeniem z systemem iOS:

Połączenie adaptera Bluetooth
  1. Podłącz adapter do portu OBD w podnóżku po stronie kierowcy w samochodzie.
  2. Włącz tryb samolotowy na urządzeniu z systemem iOS.
  3. Włącz Bluetooth na urządzeniu z systemem iOS.
  4. Dla użytkowników OBDLink MX+: Ten adapter musi być sparowany z urządzeniem z systemem iOS, jak opisano tutaj.
  5. Wyłącz Wi-Fi na urządzeniu z systemem iOS.
  6. Wyłącz CarPlay w ustawieniach iOS (“Ustawienia” > “Ogólne” > “CarPlay” > Wybierz samochód > Wyłącz “CarPlay”).
  7. Odłącz urządzenie z systemem iOS w ustawieniach iDrive w samochodzie (“COM” > “Urządzenia mobilne” > Wybierz urządzenie > “Odłącz urządzenie”).
  8. Odłącz wszelkie dodatkowe połączenia Bluetooth z innymi urządzeniami.
  9. Utrzymuj jak najkrótszą odległość między urządzeniem z systemem iOS a adapterem.
  10. Otwórz ustawienia w aplikacji BimmerCode i upewnij się, że wybrano odpowiedni typ adaptera.
  11. Dotknij “Połącz” na ekranie startowym w aplikacji BimmerCode.
Kodowanie:

Istnieją dwa różne sposoby kodowania samochodu: Tryb podstawowy pozwala na kodowanie najpopularniejszych opcji kodowania w łatwy i wygodny sposób, a tryb ekspercki jest przeznaczony dla doświadczonych użytkowników, którzy są już zaznajomieni z kodowaniem i mają specjalną wiedzę. Ogólnie tryb ekspercki nie jest wymagany, a wszystkie popularne opcje są dostępne w trybie podstawowym.

Kodowanie w trybie podstawowym:
  1. Połącz się z samochodem zgodnie z opisem w rozdziale ”Łączenie”.
  2. Wybierz typ swojego samochodu z wyświetlonej listy i dotknij ”Połącz”
  3. Jednostki sterujące w samochodzie są teraz identyfikowane, a następnie wyświetlana jest lista wszystkich obsługiwanych jednostek sterujących.
  4. Wybierz jednostkę sterującą z listy.
  5. Wprowadź żądane zmiany dla wybranej jednostki sterującej. Listę obsługiwanych opcji kodowania dla swojego samochodu można znaleźć tutaj.
  6. Dotknij ”Koduj”, aby rozpocząć proces kodowania.
  7. Rozpocznie się proces kodowania i po pomyślnym zakończeniu zostanie wyświetlony komunikat.

Kodowanie w trybie eksperckim:

Niewłaściwe użycie trybu eksperckiego może powodować poważne problemy w samochodzie. Ta funkcja jest przeznaczona tylko dla doświadczonych użytkowników ze specjalną wiedzą, a jej użycie odbywa się na własne ryzyko.
  1. Połącz się z samochodem zgodnie z opisem w rozdziale ”Łączenie”.
  2. Wybierz jednostkę sterującą z listy.
  3. Aktywuj tryb ekspercki, wybierając ”Tryb ekspercki”.
  4. Wprowadź żądane zmiany dla wybranej jednostki sterującej.
  5. Dotknij ”Koduj”, aby rozpocząć proces kodowania.

Po kodowaniu:
  • Po kodowaniu samochód może wyświetlać błędy, ale nie ma się czym martwić. To całkowicie normalne, a błędy znikną po krótkim czasie, gdy wyłączysz i włączysz zapłon.
  • W zależności od jednostki sterującej może być konieczne ponowne ustawienie czasu i przywrócenie ustawień zdefiniowanych przez użytkownika w systemie iDrive w samochodzie.
  • Podczas kodowania zestawu wskaźników średnie zużycie paliwa jest resetowane, a pozostały zasięg może wyświetlać nietypową wartość. Znormalizuje się to po kilku cyklach jazdy.
  • Po zakodowaniu zestawu wskaźników temperatura zewnętrzna może wyświetlać nietypową wartość. Znormalizuje się to po pewnym czasie.

Awaria kodowania:

Jeśli podczas kodowania wystąpi błąd, postępuj w następujący sposób:
  • Zamknij połączenie, uruchom ponownie urządzenie z systemem iOS lub Android i adapter (odłącz i podłącz ponownie).
  • Otwórz BimmerCode i połącz się zgodnie z opisem w rozdziale ”Łączenie”. Postępuj dokładnie zgodnie z tymi instrukcjami, aby zapobiec zakłóceniom zewnętrznym podczas kodowania i uniknąć problemów.
  • Wybierz konkretną jednostkę sterującą. Jeśli dane kodowania są nieprawidłowe, jest to oznaczone czerwoną kropką.
  • Przywróć dane kodowania za pomocą kopii zapasowej, jak opisano w rozdziale ”Kopie zapasowe”.
  • Jeśli kodowanie nieustannie się nie udaje, skontaktuj się z pomocą techniczną, korzystając z opcji „Żądanie pomocy” w ustawieniach aplikacji.
Właśnie zakodowałem moje światła laserowe do powyższych parametrów. Wszystkie z wyjątkiem ostatniego. Tutaj, w Kanadzie, w LUT AFS DRV HOR zaznaczone są 2 pola, żadne nie jest takie jak w wersji amerykańskiej, więc pozostawiłem je bez zmian.
Komentarze ktoś?? Jeszcze nie próbowałem, ale mam nadzieję, że nadal będą działać OK.

Właśnie zakodowałem moje światła laserowe do powyższych parametrów. Wszystkie z wyjątkiem ostatniego. Tutaj, w Kanadzie, w LUT AFS DRV HOR zaznaczone są 2 pola, żadne z nich nie jest takie jak wersja amerykańska, więc zostawiłem je bez zmian.
Komentarze?
Jeszcze nie próbowałem, ale mam nadzieję, że nadal będą działać OK.
Mój samochód miał opcje przedstawione w instrukcjach tego wątku i udało mi się powtórzyć każdy krok, więc prawdopodobnie nie jest to kanadyjska sprawa.

Klikałem po BMW My Garage i znalazłem to jako standardowe opcje dołączone do mojego samochodu.
Uważam to za interesujące, ponieważ musiałem zakodować funkcję zapobiegania oślepianiu. Zdecydowanie nie było to jeszcze włączone.

Antyodblask jest dezaktywowany (zdekodowany) w USA. Jest prawdopodobne, że i4 nigdy nie zostanie zatwierdzony dla USA na podstawie wymagań NHTSA.

Powiedzmy, że zakodowałeś swoje reflektory zgodnie z europejskim standardem - jaśniejsze światła drogowe, selektywne światła drogowe. Masz wypadek w nocy. Drugi facet kłamie i mówi, że twoje reflektory go oślepiły. W tym momencie nie ma szans na cofnięcie kodowania. Czy narażasz się na to kłamstwo, ponownie kodując reflektory? Czy jego firma ubezpieczeniowa może twierdzić, że to ty spowodowałeś wypadek, mimo że wiesz, że to nieprawda? Ponadto, jeśli po wypadku potrzebna jest naprawa reflektorów, czy BMW może powiedzieć, że twoje kodowanie uchyliło gwarancję?
Oślepianie światłami to sprawa do rozstrzygnięcia przez sądy. Ale adaptacyjne lasery przyciemniają się przed nadjeżdżającym samochodem na długo przed jakimkolwiek oślepieniem.

Jeśli chodzi o unieważnienie gwarancji, tutaj w USA mamy ustawę Magnusson-Moss Warranty Act. Zapobiega to unieważnianiu gwarancji przez producenta w przypadku problemów niezwiązanych z produktem. Producent musi wykazać, że twoje modyfikacje spowodowały uszkodzenie, a nie tylko, że zostały zmodyfikowane.

2023 M50 - Tanzanit na pełnej indywidualnej skórze tartufo, koła 20", w pełni załadowany.

• Helpful
Reactions: ssh
Klikałem w BMW My Garage i znalazłem to jako standardowe opcje zawarte w moim samochodzie.
Uważam to za interesujące, ponieważ musiałem zakodować funkcję antyoślepieniową. Zdecydowanie nie była już włączona.
View attachment 28273
Myślę, że nie rozumiesz.
Opcja w arkuszu budowy polega na zakodowaniu funkcji adaptacyjnej "wyłączonej", a nasze kodowanie włącza tę funkcję.

2023 M50 - Tanzanit na pełnej indywidualnej skórze tartufo, 20-calowe felgi, w pełni załadowany.

Pochodzą one z linku beemercode. Instaluję to, aby zobaczyć, co się dzieje. Kiedy próbuję zmienić kody za pomocą bimmercode i mimo że aplikacja powiedziała, że wszystko poszło OK, żadne z moich nowych ustawień nie zadziałało. Na przykład, miękki kierunkowskaz z 3 mrugnięć na 5 lub światło do góry tylko w nocy. Za każdym razem po zakończeniu kodowania mój ekran wyświetlał migające obrazy z lusterek bocznych.

To pochodzi z linku beemercode. Instaluję to, żeby zobaczyć, co się dzieje. Kiedy próbuję zmienić kody za pomocą bimmercode i mimo że aplikacja powiedziała, że wszystko poszło OK, żadne z moich nowych ustawień nie zadziałało. Na przykład, miękki kierunkowskaz z 3 mignięć na 5 lub światło powitalne włączone tylko w nocy. Za każdym razem po zakończeniu kodowania na ekranie wyświetlały się migające obrazy z lusterek bocznych.
  • Kierunkowskaz 5 razy musi być skonfigurowany w Ustawieniach Aplikacji Pojazdu > Oświetlenie zewnętrzne po zakończeniu kodowania.
  • Nigdy nie próbowałem światła powitalnego włączonego tylko w nocy, bez komentarza

Na koniec, czasami po ponownym uruchomieniu iDrive można zobaczyć migające obrazy z lusterek bocznych podczas ładowania, znikają one, gdy tylko jednostka sterująca w pełni się załaduje.

Mój samochód miał opcje przedstawione w instrukcjach tego wątku i udało mi się powtórzyć każdy krok, więc prawdopodobnie nie jest to coś kanadyjskiego.
Zauważyłem również tę różnicę. Poszedłem dalej i dokonałem zmiany, ale chciałbym uzyskać wyjaśnienie od kogoś, kto być może wie więcej niż my. :)

Próbowałem i usunąłem wszystkie ograniczenia prędkości i przeglądałem poradniki 440i, ale to nie działa.

Obejście, jeśli masz Androida, to Android Auto Apps Downloader. Umożliwi to wyświetlanie lustrzane ekranu na wyświetlaczu samochodu podczas odtwarzania filmów.

2023 M50 - Tanzanit nad tartufo pełna indywidualna skóra, 20-calowe felgi, w pełni załadowany.

Cześć. Użyłem bimmercode, aby zmienić kilka podstawowych ustawień i było to dość łatwe.

Czy komuś udało się ustawić łatwy dostęp do siedzeń? Pamiętam, że kiedyś, gdy wsiadłem do samochodu, fotel przesunął się bardziej do przodu, gdy zamknąłem drzwi... Ale nie udało mi się tego ponownie uzyskać. 🤔. Widziałem jednak klip na YouTube, w którym ktoś zaprogramował to w starszym bmw za pomocą bimmercode.
Też jestem tego ciekaw. Mam to w moim obecnym samochodzie i myślę, że by mi tego brakowało.

Ech, Bimmercode z BT ODB2 jest bardzo wooooolny, mam Vgate vLinker BM Plus, zakładam, że to BT4.0 jest wolne.

Zamówiłem ten ethernetowy, o którym gdzieś czytałem, że jest dużo szybszy, nie przeszkadza mi, jeśli muszę używać mojego laptopa z systemem Windows... czy BT5.1 będzie porównywalny z urządzeniem przewodowym (i dlaczego niektóre inne BT są o wiele droższe, jak ten)?

Tak, używam adaptera ENET od samego początku... Używam go na moim iPadzie, ponieważ mam adapter Ethernet USB-C, którego używam do innych celów. Bezproblemowo.

Szkoda tylko, że Bimmercode nie może uzyskać dostępu do kodowania VO...
Przepraszam, jeśli zamieściłeś to gdzie indziej. Brak wyników w wyszukiwaniu. Jakiej marki adaptera używasz? Mam kabel ENET do OBD. Potrzebuję tylko ENET do Lightening. Widzę wiele opcji na Amazon. Ale miałem już do czynienia z produktami Apple, które nie lubią produktów z rynku wtórnego :).

101 - 120 of 283 Posts