Krytyka podejścia BMW do rozwoju i aktualizacji oprogramowania | Page 9 | BMW i4 Forum
BMW i4 Forum banner
161 - 180 of 181 Posts
Ale w tym tkwi problem. Wiemy, że samochód nie jest przestarzały. Późniejsze aktualizacje dla 8.0 zostały wprowadzone w UE później niż w USA. Europejscy członkowie z '22 i4 nie wszyscy utknęli na 11/2023 lub 03/2024

Problemem dla VW, BMW i wielu innych jest to, że Tesla zmieniła grę i oczekiwania dotyczące sposobu obsługi oprogramowania samochodowego. Jeździłem Teslami od 2019 roku do zaledwie kilku tygodni temu (w rzeczywistości Model Y wciąż stoi na podjeździe, czekając na odbiór przez firmę leasingową). Mówcie co chcecie o Tesli, ale ich model tworzenia oprogramowania jest wzorowy. Otrzymywałem aktualizację średnio co 18 dni przez cały okres sześciu lat posiadania i samochód nigdy się nie zablokował, ani nie miał nic gorszego niż drobne regresje, z których wszystkie zostały naprawione w krótkim czasie. I otrzymałem kilka ważnych nowych funkcji po drodze (ale nie mówmy o wyłączeniu przedniego czujnika radarowego!)
Z drugiej strony problemem z Teslą jest to, że twoje elementy sterowania / menu często zmieniały się co 18 dni, co oznaczało, że gdy tylko zorientowałeś się, gdzie coś się przeniosło, mogło się znowu przenieść. Nie jest to "funkcja", którą lubiłem.

I odwrotnie, problem z Teslą polega na tym, że twoje elementy sterowania / menu często zmieniały się co 18 dni, co oznacza, że ​​jak tylko zorientowałeś się, gdzie coś się przeniosło, mogło się znowu przenieść. Nie jest to "funkcja", którą lubiłem.
Chociaż zgadzam się w 100%, że przenoszenie elementów sterowania co 18 miesięcy byłoby co najmniej irytujące, faktem pozostaje, że, jak powiedział @pdk42, Tesla (i w pewnym stopniu Apple i Google) zmieniła oczekiwania dotyczące oprogramowania i aktualizacji oprogramowania.

Wysłałem to "żądanie funkcji" do BMW, ale wiem, że to daremna próba. Poprosiłem, aby 8.0 miało skróty sterowania klimatem 8.5 na stronie głównej. Dla mnie nie ma sensu, że jeśli chcę zwiększyć prędkość wentylatora, muszę najpierw wejść w elementy sterowania klimatem. Jeśli elementy sterowania zostaną przeniesione na ekrany, umieść przynajmniej te najbardziej istotne z przodu i na środku. Prędkość wentylatora i włączanie/wyłączanie klimatyzacji są przenoszone na ekran, ale odmrażacz i odparowywacz zachowują swoje fizyczne przyciski :unsure:

Myślę, że znalazłem pełny kod iDrive 8.0:

Image

BMW nie obchodzi, co o tym myślisz, kupiłeś pojazd i nie zaktualizują iDrive8, więc wszyscy musimy to zaakceptować. To żałosne, że nie mogliśmy dostać 8.5, skoro to była tylko zmiana oprogramowania. Rozumiem, że sprzęt zaplecza w nowszym I4 mógł się zmienić, ale BMW powinno było zaktualizować mojego 6-miesięcznego i4 do 8.5, ale powiedziano mi: „Nigdy tego nie zrobią”.

BMW nie obchodzi, co o tym myślisz, kupiłeś pojazd i nie zaktualizują iDrive8, więc wszyscy musimy to zaakceptować. To żałosne, że nie mogliśmy dostać 8.5, skoro to była tylko zmiana oprogramowania. Rozumiem, że sprzęt zaplecza w nowszym I4 mógł się zmienić, ale BMW powinno było zaktualizować mojego 6-miesięcznego i4 do 8.5, ale powiedziano mi: „Nigdy tego nie zrobią”
Spędziłem ostatni miesiąc z wypożyczonym i4 2025, który miał iDrive 8.5 i nawet po przyzwyczajeniu się do 8.5, nadal wolę iDrive 8. To powiedziawszy, wydaje się, że nie byłoby trudno dać nam możliwość wyboru funkcji i układów, abyś mógł mieć funkcje i układ 8.5, a ja mógłbym zachować układ 8.0.

BMW nie obchodzi to, co o tym myślisz, kupiłeś pojazd i nie zaktualizują iDrive8
Zgadzam się, że nie obchodzi ich to po sprzedaży. Nie ma znaczenia, czy jest to ograniczenie fizyczne, czy nie. Wszyscy producenci samochodów powinni zapewniać możliwość przyszłych wydań. Nie zdziwiłbym się, gdyby sprzęt nie mógł uruchomić 8.5. W dawnych czasach firmy samochodowe projektowały swoje oprogramowanie tak, aby mieściło się w najmniejszych ROM-ach, aby zaoszczędzić nawet kilka groszy. W świecie OTA i pamięci masowej jest niezwykle tanio, każdy powinien mieć zapas, ale BMW to stara firma samochodowa i prawdopodobnie wyda miliony na koszty jednorazowe, aby zaoszczędzić kilka dolarów na każdym pojeździe, nawet jeśli poświęca to możliwość zmiany rzeczy w przyszłości. Nikt spoza BMW nie wie, dlaczego 8.5 nie jest dostępne w starszych i4, ale wszyscy wiemy, że ma to związek z kosztami, albo gdy budowali samochód, albo teraz.

Zgadzam się, że nie dbają po sprzedaży. Nie ma znaczenia, czy jest to ograniczenie fizyczne, czy nie. Wszyscy producenci samochodów powinni zapewniać możliwość przyszłych wydań. Nie zdziwiłbym się, gdyby sprzęt nie mógł uruchomić 8.5. W dawnych czasach firmy samochodowe projektowały swoje oprogramowanie tak, aby zmieściło się w najmniejszych ROM-ach, aby zaoszczędzić nawet grosze. W świecie OTA i pamięci masowej jest niezwykle tanio, każdy powinien mieć zapas, ale BMW to stara firma samochodowa i prawdopodobnie wyda miliony na koszty jednorazowe, aby zaoszczędzić kilka dolarów na każdym pojeździe, nawet jeśli poświęci to możliwość zmiany rzeczy w przyszłości. Nikt spoza BMW nie wie, dlaczego 8.5 nie jest dostępny w starszych i4, ale wszyscy wiemy, że ma to związek z kosztami, albo kiedy budowali samochód, albo teraz.
Pamiętaj, że i4 został wydany podczas globalnego niedoboru chipów. 8.0 działa na Linuksie na Intelu
(Atom A3960. Pamięć RAM to 8 GB LPDDR4 2400 MT/s (4X 2 GB Micron D9WHW)),

Widzisz również, że pochodzi to od firmy Harmon (Harmon-Kardon) należącej do Samsunga, kolejny powód dla "Neue Klasse" z "mózgami BMW".
8.5 działa na Arm na Linuksie?, podczas gdy iDrive9 działa na systemie operacyjnym Android, a iDriveX (Neue Klasse) działa na "własnym sprzęcie BMW"?
Rozwój iDrive9 był prawdopodobnie w toku, więc zdecydowali się nazwać nową wersję 8.5.

Zgadzam się, że mogliby zainwestować więcej w 8.0, ale rozumiem również, że bardzo mała baza klientów na 8.0 nie jest zbytnio priorytetowa (tylko pierwsze lata produkcji iX i i4 z zakrzywionym wyświetlaczem), wszystko inne było na iDrive7 bez zakrzywionego wyświetlacza (równoległa seria 4)

Zgadzam się, że nie obchodzi ich to po sprzedaży. Nie ma znaczenia, czy jest to ograniczenie fizyczne, czy nie. Wszyscy producenci samochodów powinni zapewniać możliwość przyszłych wydań. Nie zdziwiłbym się, gdyby sprzęt nie mógł uruchomić 8.5. W dawnych czasach firmy samochodowe projektowały swoje oprogramowanie tak, aby mieściło się w najmniejszych ROM-ach, aby zaoszczędzić nawet kilka groszy. W świecie OTA i pamięci masowej jest niezwykle tanio, każdy powinien mieć zapas, ale BMW to stara firma samochodowa i prawdopodobnie wydałaby miliony na koszty jednorazowe, aby zaoszczędzić kilka dolarów na każdym pojeździe, nawet jeśli poświęca to możliwość zmiany rzeczy w przyszłości. Nikt spoza BMW nie wie, dlaczego 8.5 nie jest dostępny w starszych i4, ale wszyscy wiemy, że ma to związek z kosztami, albo kiedy budowali samochód, albo teraz.
Żałosne jest to, że można uruchomić nowy IOS na 5-letnim iPhonie lub nowe oprogramowanie na 6-letnim XBOX-ie. Oni to rozgryźli i wygrali oprogramowanie i sprzęt. BMW też posiada jedno i drugie, tylko tego nie rozumieją. Nie proszę o nowe funkcje LIDAR ani tym podobne, ale elementy sterowania HVAC w 8.5 są znacznie lepsze i to wszystko jest dotykowe/oprogramowanie, oni mogliby to zrobić.

Tradycyjni producenci muszą się do tego dostosować, w przeciwnym razie nowi gracze będą ich nadal krzywdzić.

Nie można uruchomić oprogramowania ze starych komputerów Mac z procesorami Intel na nowych komputerach Mac z procesorami ARM, ale można budować oprogramowanie, które działa na obu – to samo mogłoby zrobić BMW. Sprzęt w iDrive 8/8.5 jest od Intela/Arm i Harmona i musieli zmienić procesor podczas wojny/kryzysu dostępności chipów. Myślę, że to było dość imponujące, że BMW i inni europejscy producenci samochodów zdołali utrzymać produkcję przez większość czasu. Krążą historie o fabrykach zbombardowanych w nocy, zanim narzędzia miały zostać przeniesione ze stref wojennych Ukrainy.

Żałosne jest to, że można uruchomić nowy IOS na 5-letnim iPhonie
Obecnie 7 lat. Mój iPhone XR jest z września 2018 roku i działa na iOS 8.5. We wrześniu minie 7 lat, kiedy może otrzymać aktualizację lub nie, tak czy inaczej dostanę iPhone'a 17 Pro Max, więc nie obchodzi mnie to.
Są historie o fabrykach zbombardowanych w nocy, zanim narzędzia miały zostać przeniesione z wojny
Złe forum dla spraw politycznych, ale po prostu smutne. Wojna podnosi koszty wszystkiego, a głupcy utrzymują tych ludzi u władzy, ponieważ muszą obwiniać kogoś za brak sukcesu.

Discussion starter · #172 ·
Patetyczne jest to, że można uruchomić nowy IOS na 5-letnim iPhonie
Po prostu wcale nie to samo wcale.

iPhone to w zasadzie po prostu IOS. To dzięki niemu dzieją się wszystkie użyteczne rzeczy. Miliony z nich są w obiegu, więc koszt rozwoju na instalację jest znacznie niższy.

Kupiłem i4, ponieważ chciałem samochód i przyjemne wrażenia z jazdy. Interfejs oprogramowania jest tego małą częścią i do moich celów spełnia swoje zadanie. Tak, mógłbym zgłosić kilka sugestii dotyczących tego, co mogłoby być trochę lepsze, ale to nie zmieni mojego życia i zrobiłoby tylko niewielką różnicę w moich wrażeniach z jazdy.

Pracuję w IT od 40 lat i widziałem tak wiele aktualizacji systemu operacyjnego i bardzo rzadko zdarza mi się poczuć, że zyskałem coś naprawdę użytecznego. W świecie, który się rozpada, naprawdę trudno mi przejmować się niespójnościami czcionek w moim samochodzie. Albo że brakuje mu widżetu, który ma późniejsza wersja. Albo że muszę przejść przez dwa menu, aby coś aktywować, podczas gdy mogę to zrobić z głównego ekranu w wersji systemu operacyjnego 1.1.

Teraz położę się w ciemnym pokoju.

Po prostu wcale nie to samo wcale.

iPhone to w zasadzie po prostu IOS. To dzięki niemu dzieją się wszystkie przydatne rzeczy. Miliony tych rzeczy są w obiegu, więc koszt rozwoju na instalację jest znacznie niższy.

Kupiłem i4, ponieważ chciałem samochód i przyjemne wrażenia z jazdy. Interfejs oprogramowania jest tego małą częścią i do moich celów spełnia swoje zadanie. Tak, mógłbym zgłosić kilka sugestii, co mogłoby to trochę ulepszyć, ale nie zmieniłoby to mojego życia i zrobiłoby tylko niewielką różnicę w moich wrażeniach z jazdy.

Pracuję w IT od 40 lat i widziałem tak wiele aktualizacji systemu operacyjnego i bardzo rzadko zdarza mi się poczuć, że zyskałem coś naprawdę przydatnego. W świecie, który się rozpada, naprawdę trudno mi dbać o niespójności czcionek w moim samochodzie. Albo o to, że brakuje mi widżetu, który ma późniejsza wersja. Albo o to, że muszę przejść przez dwa menu, aby coś aktywować, podczas gdy mogę to zrobić z głównego ekranu w wersji systemu operacyjnego 1.1.

Teraz położę się w ciemnym pokoju.
O tak, no cóż, kontrargument... Mam 20 lat w IT i mogliby sprawić, żeby rzeczy były wstecznie kompatybilne i chociaż nie jest to tak proste jak iPhone... yyy... więc widzisz, problem polega na tym, no wiesz....

Przestań gadać z sensem, człowieku! :cry::LOL:

Zatrzymałem się wczoraj u lokalnego dealera, żeby dokręcić śrubę po lewej stronie drzwi kierowcy. Była lekko poluzowana i wydawała głośny dźwięk za każdym razem, gdy otwierałem lub zamykałem drzwi. Powiedziałem mu o problemach z Apple CarPlay i uznał, że tak się dzieje, gdy Apple lub BMW wydają aktualizację, a te dwie rzeczy nie są zsynchronizowane. Powiedziałem mu, że to częsty problem, a on tak naprawdę nie miał dobrej odpowiedzi. Nie zaproponował mi pomocy w sprowadzeniu samochodu i najprawdopodobniej wie, jaki jest dokładny problem, który to powoduje.
Mam dokładnie ten sam problem i tak, wydaje się, że zbiega się to z aktualizacjami. Otrzymuję komunikat o błędzie „Wersja Bluetooth” nierozpoznana.

Mam dokładnie ten sam problem i tak, wydaje się, że zbiega się to z aktualizacjami. Otrzymuję komunikat o błędzie „Wersja Bluetooth” nierozpoznana.
Tak, zdarza mi się to okresowo i tak, jest to irytujące. To powiedziawszy, po prostu naciśnij pokrętło głośności, aby zrestartować system, a w 90% przypadków problem jest rozwiązany, w pozostałych przypadkach musisz przytrzymać go dłużej, aby wykonać trzy ponowne uruchomienia.

Jakkolwiek irytujące to jest, mam tę przewagę, że wcześniej posiadałem VW z 2022 roku. Miał ten sam problem, ale jedynym sposobem na jego ponowne uruchomienie było zjechanie na pobocze, wyłączenie samochodu i odczekanie około 15 minut. Niezbyt praktyczne, gdy musisz użyć nawigacji CarPlay, aby dostać się na spotkanie i nie masz dodatkowych 15 minut na czekanie na ponowne uruchomienie samochodu.

Cieszę się, że mogę żyć z drobnymi problemami, jakie ma iDrive 8.

Mam ten sam problem z moim i4 2022 na 8.0 z nową aktualizacją oprogramowania 2025. Mój służbowy iPhone 14 działa bez zarzutu, ale mój prywatny 16 Pro nie łączy się. Zresetowałem go bez powodzenia, ale nie czekałem 15 minut. Czy to problem z aktualizacją oprogramowania 2025?

Mam ten sam problem z moim i4 2022 na 8.0 z nową aktualizacją oprogramowania 2025. Mój służbowy iPhone 14 działa bez zarzutu, ale mój osobisty 16 Pro nie łączy się. Zresetowałem bez powodzenia, ale nie czekałem 15 minut. Czy to problem z aktualizacją oprogramowania 2025?
Myślę, że źle zrozumiałeś mój post. Nie ma potrzeby czekać 15 minut, to odnosiło się do mojego niezwykle słabego VW.

Oto procedura ponownego uruchomienia iDrive:
Image

• Like
Reactions: BartV
Myślę, że źle zrozumiałeś mój post. Nie ma potrzeby czekać 15 minut, to odnosiło się do mojego niezwykle słabego VW.

Oto procedura ponownego uruchomienia iDrive:
View attachment 50178
Dzięki, opcja nr 2 zadziałała u mnie. To forum jest naprawdę świetne. Zazwyczaj mój pierwszy przystanek przed próbą zadzwonienia na linię BMW Genius.

Dzięki, opcja nr 2 zadziałała u mnie. To forum jest naprawdę wspaniałe. Zazwyczaj mój pierwszy przystanek przed próbą zadzwonienia na linię BMW Genius.
Zazwyczaj są teraz moim trzecim przystankiem lub wcale :LOL:

Częściej niż rzadko znajdziesz lub uzyskasz tutaj poprawną odpowiedź szybciej niż na linii "Genius".

owns 2022 BMW i4 eDrive 40
Zgadzam się, że po sprzedaży nie dbają. Nie ma znaczenia, czy jest to ograniczenie fizyczne, czy nie. Wszyscy producenci samochodów powinni zapewnić możliwość przyszłych aktualizacji. Nie zdziwiłbym się, gdyby sprzęt nie mógł obsłużyć wersji 8.5. W dawnych czasach firmy samochodowe projektowały swoje oprogramowanie tak, aby pasowało do najmniejszych pamięci ROM, aby zaoszczędzić nawet grosze. W świecie OTA i ekstremalnie taniej pamięci masowej każdy powinien mieć zapas, ale BMW jest starą firmą samochodową i prawdopodobnie wydałaby miliony na koszty jednorazowe, aby zaoszczędzić kilka dolarów na każdym pojeździe, nawet jeśli poświęci to możliwość wprowadzania zmian w przyszłości. Nikt spoza BMW nie zna powodu, dla którego wersja 8.5 nie jest dostępna w starszych modelach i4, ale wszyscy wiemy, że ma to związek z kosztami, albo wtedy, gdy budowali samochód, albo teraz.
Spędziłem dobrą część poranka czytając ten temat od początku. I jak dotąd wydaje się, że każdy, kto ma wersję 8.0, a następnie ma okazję doświadczyć wersji 8.5, nie lubi jej. Więc nawet jeśli BMW mówi, że nie możesz tego zrobić, lub nie zrobisz tego, nie wydaje się to mieć znaczenia, ponieważ różnica jest minimalna, a jakiekolwiek zalety, jakie ma w porównaniu do wersji 8.0, większość tych, którzy doświadczyli obu, preferuje starszą wersję. Większość argumentacji wydaje się podążać za filozofią, dlaczego nie umożliwią aktualizacji, a nie dlatego, że jest ona "na żądanie" ze względu na wszystkie nowe funkcje, przynajmniej tak to wygląda po prawie 3 latach od rozpoczęcia tej dyskusji. Wiele interesujących spostrzeżeń i skarg, ale ja dostałem mój 23' zaledwie kilka miesięcy temu i kocham ten samochód, a ponieważ nie mam niczego do porównania, wersja 8.0 działa dobrze z moimi potrzebami, nie mogę wymyślić żadnych scenariuszy, w których jakiekolwiek aktualizacje menu lub wyświetlaczy zmieniłyby moje zdanie, ale nigdy nie wiadomo, co przyniesie przyszłość. Może pewnego dnia, kiedy nas już nie będzie, będą mówić: "Pamiętacie, kiedy kiedyś wkładali ekrany do samochodów"?

Jeśli chodzi o FSD w Tesli lub Waymo, myślę, że to żart, aby myśleć, że to zadziała przy złożoności wszystkiego, co jest w to zaangażowane, nie tylko w technologię, aby to działało. Z mojego laickiego zrozumienia tego, co czytałem i oglądałem ekspertów mówiących o FSD, wszyscy zgodzili się, że system Tesli oparty wyłącznie na kamerach nigdy nie będzie działał wystarczająco bezpiecznie, aby być w pełni autonomicznym i bez użycia LIDAR. Spójrz na eksperymenty z Tesla Robotaxi, które są obecnie prowadzone, nie radzą sobie tak dobrze jak Waymo, a te również nie są niezawodne. Osobiście uważam, że FSD jest jak marketingowy chwyt, tylko po to, by spróbować powiedzieć: "zrobiliśmy to pierwsi".

Nie tylko cała branża motoryzacyjna znajduje się w tej dziwnej szarej strefie w 2025 roku, ale świat w ogóle wydaje się być w stanie ciągłego przepływu. Zatrzymam się tutaj, zanim całkowicie odejdę od tematu, ale myślę, że wszyscy czują się podobnie w kwestii technologii i tego, jak wpływa ona na ten coraz szybciej zmieniający się świat. Zawsze będziemy w tyle za najnowszym zakupem, a koszty i złożoność, jakie firmy te potrzebują, aby się dostosować lub czasami nawet istnieć, są dość niesamowite.

161 - 180 of 181 Posts