Komunikat o błędzie układu napędowego | BMW i4 Forum
BMW i4 Forum banner

Komunikat o błędzie układu napędowego

1 reading
6.7K views 21 replies 10 participants last post by  Envieddesigns  
#1 ·
Czytałem inne wątki dotyczące błędów w układzie napędowym na forum, ale żaden z nich nie opisuje komunikatu "Usterka układu napędowego".

Otrzymałem ten komunikat podczas parkowania w sklepie spożywczym dzisiaj. Czerwony komunikat "Usterka układu napędowego, jedź ostrożnie". Wyłączyłem samochód, zrobiłem zakupy i wróciłem, a komunikat nadal się wyświetlał.

Przejechałem do domu około 2 mil, a komunikat nadal się wyświetlał i nie zmienił się. Więc wyłączyłem samochód, przytrzymałem przycisk regulacji głośności przez kilka sekund, a ekran zgasł, mignął jak miękki restart i nie było błędu. Przejechałem samochodem jeszcze około mili po okolicy i nic się nie pojawiło.

Czy macie jakieś przemyślenia? Czy powinienem z tym pędzić do dealera, czy jeździć i zobaczyć, czy wróci? Czy jest coś, co mogę sprawdzić? Mam bimmercode i złącze Bluetooth, czy mogę go użyć do odczytu kodów?

#8 ·
Ale tak, niech to sprawdzi. W moim przypadku system wykrył jakiś rodzaj awarii izolacji w systemie wysokiego napięcia
Jeśli byłaby to poważna awaria systemu HV, OP nie byłby w stanie prowadzić samochodu.

To, co do tej pory opisali, wydaje się jednak przejściowe, jednak z dużej ostrożności sprawdzenie w serwisie jest rozsądne.

Mogliby to zbadać i zanotować błąd oraz wszystko inne, co nie jest widoczne. Bądź przygotowany na pozostawienie samochodu na co najmniej 1 dzień, aby to zrobić.

#6 ·
Dziś pojechałem samochodem do pracy bez problemu. Jak dotąd 30 mil od błędu. To powiedziawszy, dzwonię dziś do SA, żeby sprawdzić, czy chcą sprawdzić samochód.

Doceniam opinie i rady wszystkich.

• Like
Reactions: john jozwiak
#7 ·
Miałem podobny problem tydzień temu, na początku samochód wyświetlił błąd "Jazda ostrożnie". Usterka układu napędowego", a po chwili "Awaria układu napędowego. Jazda niemożliwa". Przytrafiło się to mojej żonie na rondzie, gdzie zablokowała cały ruch. Po chwili udało jej się uruchomić samochód i przejechać około 3 mile, a na następnym rondzie wydarzyło się to samo. Zadzwoniliśmy wtedy po pomoc drogową BMW i samochód został zabrany przez lawetę do dealera. Po trzech dniach oddali samochód mówiąc, że wgrali nowe oprogramowanie i że wystąpił błąd w strumieniu danych. Moim zdaniem nie wiedzieli, co się z nim działo, wgrali oprogramowanie i zrobili jazdę próbną, od tego czasu samochód działa jak dotąd bez zarzutu.

#10 ·
Miałem podobny problem tydzień temu, najpierw samochód wyświetlił błąd "Jedź ostrożnie". Usterka układu napędowego", a po chwili "Awaria układu napędowego. Jazda niemożliwa". Przydarzyło się to mojej żonie na rondzie, gdzie zablokowała cały ruch. Po chwili udało jej się uruchomić samochód i przejechać około 3 mil, a na następnym rondzie wydarzyło się to samo. Następnie zadzwoniliśmy po pomoc drogową BMW, a samochód został zabrany przez lawetę do dealera. Po trzech dniach oddali samochód, mówiąc, że wgrali nowe oprogramowanie i że wystąpił błąd w strumieniu danych. Moim zdaniem nie wiedzieli, co się z nim działo, wgrali oprogramowanie i zrobili jazdę próbną, od tego czasu samochód działa jak dotąd bez zarzutu.

Czytałem różne fora, ale nigdzie nie czytałem, co spowodowało ten błąd.
Proszę o wyciąg danych samochodu na stronie BMW Connected Drive, powinien on zawierać wszystkie historyczne kody błędów. Musi tam coś być.

#12 ·
@Meshki Cieszę się, że udało Ci się namierzyć usterkę i odczytać ją tutaj... pomoże to innym rozwiać ich obawy!

Całkowicie zapomniałem, że można zażądać danych o samochodzie -- dla tych, którzy chcą pobrać swoje informacje, jest to pod adresem:

Po zalogowaniu możesz zażądać zrzutu danych pod tym adresem URL.

#13 ·
Ja też mam teraz ten sam problem. Czy ktoś, kogo to dotyczy, robi postępy w diagnozie i naprawach?

Wokół tego samego tematu toczy się pewna aktywność tutaj. Moja bateria została wczoraj wyjęta, ale odzyskałem kody błędów i zamieściłem je w tym wątku. Brak ETA od dealera w tej chwili.

#14 ·
Od czasu otwarcia tego zgłoszenia problem nie powrócił. Mam nadzieję, że znajdą przyczynę i rozwiązanie Twojego problemu.

#15 ·
Cześć wszystkim, otworzyłem samochód z kluczyka na zamkniętym parkingu, na ekranie pojawił się komunikat, aby upewnić się, że hamulec ręczny jest zaciągnięty, awaria układu napędowego. Zniknęło to, gdy uruchomiłem samochód. Trochę przyspieszyłem. Nie ma problemu, nie było ponownego ostrzeżenia, ale trochę się zdenerwowałem. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, byłbym wdzięczny, gdyby mógł się nim podzielić. 2024 LCI eDrive40

#16 ·
Cześć chłopaki, otworzyłem swój samochód z kluczyka na zamkniętym parkingu, na ekranie pojawił się komunikat, aby upewnić się, że hamulec ręczny jest zaciągnięty, awaria układu napędowego. Zniknęło to, gdy uruchomiłem samochód. Trochę przyspieszyłem. Nie ma problemu, nie było już żadnego ostrzeżenia, ale trochę się zdenerwowałem. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, byłbym wdzięczny, gdyby mógł się nim podzielić. 2024 LCI eDrive40
Moja rada - nie denerwuj się - jeśli to znika - to może oznaczać cokolwiek.

#19 ·
Wczoraj na autostradzie w drodze do pracy wyskoczył mi ten błąd. Poinformowano mnie, że mogę nadal jechać, ale odczuję spadek mocy. Prawie wcale nie przyspieszał! Komunikat nie pojawił się ponownie, a samochód działał dobrze, gdy wracałem z pracy do domu i jechałem do dealera rano. Diagnoza wykazała, że uszkodzony jest agregat klimatyzacji, który ogrzewa i chłodzi akumulator. To nie jest komunikat, który należy ignorować! Powiedziano mi, że nie mogę odjechać samochodem, ponieważ może przestać działać w każdej chwili!

#20 · (Edited)
Dziś otrzymałem ten sam komunikat o błędzie. Zostawiłem go w centrum serwisowym, powiedzieli, że samochód może potrwać dzień lub dwa. Niedawno otrzymałem również list dotyczący aktualizacji oprogramowania z powodu pewnej usterki, która może spowodować wyłączenie samochodu, zastanawiam się, czy może to być związane z oprogramowaniem.
Image

#21 ·
Dzień 2 nadal brak aktualizacji od dealera, odkąd go zostawiłem. Przez aplikację widziałem, że maska i drzwi były otwarte pierwszego dnia. Zostawiłem samochód z 62% baterii, a o 7 rano drugiego dnia aplikacja pokazywała 7% i ładowanie. Nadal się ładuje przy 66% i wygląda na to, że zmienili ustawienie z 80 na 100% pełnego naładowania, co pokazuje, że osiągnie to dziś wieczorem o 21:00. Nie wiem, czy coś zrobili z baterią, że spadła z 62% do 7% w nocy. Nie był jeżdżony, a ostatnia podróż pokazuje moją jazdę do dealera. Zakładam, że jutro, po naładowaniu do 100%, przeprowadzą jakieś testy i/lub zadzwonią do mnie, aby poinformować, że samochód jest gotowy i co zostało zrobione.

#22 ·
Dzień 2, nadal brak aktualizacji od dealera od czasu, gdy zostawiłem samochód. Przez aplikację widziałem, że maska i drzwi były otwarte pierwszego dnia. Zostawiłem samochód z 62% baterii, a o 7 rano drugiego dnia aplikacja pokazywała 7% i ładowanie. Nadal się ładuje przy 66% i wygląda na to, że zmienili ustawienie z 80 na 100% pełnego naładowania, co pokazuje, że osiągnie cel o 21:00 wieczorem. Nie wiem, czy coś zrobili z baterią, że spadła z 62% do 7% przez noc. Nie był jeżdżony, a ostatnia podróż pokazuje moją jazdę do dealera. Zakładam, że po naładowaniu do 100% jutro przeprowadzą jakieś testy i/lub zadzwonią, aby powiedzieć, że samochód jest gotowy i co zostało zrobione.
Po 4 dniach u dealera oto notatki techniczne:
GODZINY ŚWIECENIA SIĘ KONTROLKI SILNIKA:

TECHNIK(CY): ****

Zgłoszenie: PROBLEM Z UKŁADEM NAPĘDOWYM POJAWIŁ SIĘ PODCZAS JAZDY, SAMOCHÓD JEŹDZI NORMALNIE

BRAK PRZYCZYNY USTERKI

NIE ZNALEZIONO ŻADNYCH OSTRZEŻEŃ W POJEŹDZIE W TYM MOMENCIE, PODŁĄCZONO ŁADOWARKĘ AKUMULATORA I ICOM, PRZEPROWADZONO TEST POJAZDU, ZNALEZIONO USTERKĘ 0317F1 WYKRYTO USTERKĘ IZOLACJI SYSTEMU WYSOKIEGO NAPIĘCIA PRZY ZAMKNIĘTYCH KONTAKTACH WYŁĄCZNIKÓW, PRZEPROWADZONO PLAN TESTOWY, USTERKA IZOLACJI JUŻ NIE WYSTĘPUJE I CZĘSTOTLIWOŚĆ USTEREK WYNOSI 1, ZGODNIE Z PLANEM TESTOWYM, POJAZDEM JEDZONO PRZEZ 30 MINUT Z WŁĄCZONĄ KLIMATYZACJĄ, NASTĘPNIE POJAZDEM JEDZONO PRZEZ 30 MINUT Z WŁĄCZONYM OGRZEWANIEM, A NASTĘPNIE PONOWNIE POJAZDEM JEDZONO PRZEZ KOLEJNE 30 MINUT Z WYŁĄCZONĄ KLIMATYZACJĄ I OGRZEWANIEM, NIE WYSTĄPIŁY ŻADNE OSTRZEŻENIA, POJAZD DZIAŁA ZGODNIE Z PRZEZNACZENIEM W TYM MOMENCIE