Funkcjonalność Spotify: zbyt piękne, by mogło być prawdziwe? | BMW i4 Forum
BMW i4 Forum banner

Funkcjonalność Spotify: zbyt piękne, by mogło być prawdziwe?

1.7K views 21 replies 12 participants last post by  Speedy95060  
#1 ·
Po miesiącu wciąż przyzwyczajam się do mojego nowego i4 i absolutnie uwielbiam integrację ze Spotify. (Właściwie to porzuciłem Spotify całkowicie kilka miesięcy temu, ale teraz reaktywowałem moją subskrypcję, specjalnie po to, żeby móc z niego korzystać w samochodzie.)

Właściwie to nie mogę uwierzyć, że ta funkcjonalność jest wbudowana. Mieszkam w okolicy, gdzie łączność komórkowa jest bardzo słaba, a łączność ze Spotify jest niezawodna (zakładam, że jest oparta na satelicie.)

Ale nie chcę się zbytnio w to wciągać, jeśli ma zniknąć. Moje pytanie brzmi więc, czy oczekuje się, że ta funkcjonalność pozostanie na swoim miejscu, czy też jest to jakiś rodzaj testu/zapowiedzi, który nagle się skończy i będzie wymagał dodatkowej miesięcznej opłaty, jeśli ktoś wie.
Tia.

#3 ·
...a połączenie Spotify jest niezawodne (zakładam, że jest oparte na satelicie).
Samochód wymagałby odbiornika satelitarnego, którego nie posiada.

Spotify będzie buforować odbiór, aby mógł odtwarzać, gdy nastąpi tymczasowa utrata sygnału. Zastanawiam się, jak sprytne jest Spotify w tym zakresie. Na przykład, mógłby zwiększyć bufor, jeśli wykryje słaby sygnał, a nawet automatycznie pobierać zawartość, ale nie wiem, jak "inteligentne" jest Spotify lub czy implementacja w i4 różni się od tego, czego używamy w naszych telefonach.

#9 ·
Samochód wymagałby odbiornika satelitarnego, którego nie posiada.

Spotify będzie buforować odbiór, aby mógł odtwarzać, gdy nastąpi tymczasowa utrata sygnału. Zastanawiam się, jak sprytne jest Spotify. Mogłoby na przykład zwiększyć bufor, jeśli wykryje słaby sygnał, a nawet automatycznie pobierać zawartość, ale nie wiem, jak "inteligentne" jest Spotify ani czy implementacja w i4 różni się od tej, której używamy w naszych telefonach.
W USA może mieć jeden. Ponieważ mamy SiriusXM. Chociaż jest całkiem możliwe, że po prostu pobierają to z danych komórkowych.

#7 ·
BMW współpracuje z T-Mobile w zakresie łączności komórkowej. Jeśli więc korzystasz z innego operatora dla swojego smartfona, jakość usług będzie się różnić w zależności od lokalizacji i innych czynników. https://www.t-mobile.com/benefits/bmw-car-wifi-plan

Jestem ciekaw, jak duża jest pamięć podręczna offline dla Spotify w iDrive (liczba utworów, które może zapisać lokalnie w przypadku awarii usługi). Chciałbym mieć możliwość synchronizacji list odtwarzania do odtwarzania offline, tak jak w aplikacji mobilnej, nawet jeśli musielibyśmy dodać lokalną pamięć masową w samochodzie za pomocą pendrive'a USB.

#8 ·
Jestem ciekaw, jak duża jest pamięć podręczna offline dla Spotify w iDrive (liczba utworów, które może zapisać lokalnie w przypadku awarii usługi). Chciałbym mieć możliwość synchronizacji list odtwarzania do odtwarzania offline, tak jak w aplikacji mobilnej, nawet jeśli musielibyśmy dodać lokalną pamięć masową w samochodzie za pomocą pendrive'a.
Nie wydarzy się to w iDrive 8.x, co najwyżej buforowany będzie cały, aktualnie odtwarzany utwór. Byłaby to bardzo fajna funkcja, ale aplikacja Spotify nawet się nie uruchomi, jeśli nie ma usługi.

#12 ·
W USA może to mieć. Ponieważ mamy SiriusXM.
Jak w takim razie sygnał Sirius XM dociera do naszych samochodów? 😜
Cóż, będę mógł powiedzieć żonie przy kolacji, że tego się dzisiaj nauczyłem. Nie wiedziałem, że radio satelitarne to "coś". Zastanawiam się, czy to z powodu niskiej gęstości zaludnienia w dużej części Ameryki Północnej. Albo czy to "coś" również w Europie.

(Wciąż kusi mnie, żeby zbanować @rollermonkey za wystawiony język)

#13 ·
NGL, musiałem poczytać o Sirius XM przed opublikowaniem, żeby potwierdzić, że wciąż dostarczają radio przez satelitę. Wydaje się, że wciąż tak jest w Ameryce Północnej, zważywszy na wszystkie satelity, które wciąż obsługują. Wiedziałem już, że wciąż istnieją, ponieważ tak często wysyłają mi maile, błagając o rejestrację.

• Like
Reactions: smatanovic
#16 ·
NGL, musiałem przeczytać o Sirius XM, zanim cokolwiek opublikowałem, żeby potwierdzić, że nadal dostarczają radio przez satelitę. Wydaje się, że nadal tak jest w Ameryce Północnej, zważywszy na wszystkie satelity, które wciąż obsługują. I tak wiedziałem, że nadal istnieją, bo tak często wysyłają mi maile z błaganiem o rejestrację.
Zgadza się, SiriusXM obecnie (styczeń 2025 r.) obsługuje 7 satelitów w połączeniu orbit geostacjonarnych i eliptycznych. Europa wybrała inną technologię naziemną (DAB/DAB+), więc rozumiem, że większość pojazdów w UE nie posiada anteny odbiorczej satelitarnej.

Kompresja pozostaje OGROMNYM problemem w przypadku transmisji satelitarnych, w tym telewizji satelitarnej. Najlepszym przypadkiem użycia jest sytuacja, gdy chcesz słuchać wiadomości lub sportu podczas dłuższych podróży, gdzie zasięg FM nie jest spójny lub dostępny.

#14 ·
Będę również mógł poinformować, że dowiedziałem się, co oznacza NGL.

Nie wiem, wy dzisiejsi młodzi ludzie.

#15 ·
Jeden kanał SXM tutaj był tak zły. Pewnego razu mój sąsiad (M3 Competition) zadzwonił do mnie, chciał ulepszyć swój system audio HK. Więc słucham, co mówi. Okazuje się, że to ten konkretny kanał (brak tonów wysokich, brak basów, niska przepływność). Przełączyłem na inny kanał SXM i było dużo/wystarczająco wierności/tonów wysokich/basów. Ale to może nie być jego ulubiony rodzaj muzyki lol. (Ten zły kanał SXM w jego M3 był równie zły w moim X5.)

#17 ·
Najlepszym przypadkiem użycia jest przechowywanie muzyki, którą lubisz, na swoim urządzeniu i brak potrzeby jakiegokolwiek połączenia zewnętrznego. Wiadomości lub sport? Nie w moim samochodzie!

• Like
Reactions: FortyTwo
#18 ·
Najlepszym przypadkiem użycia jest przechowywanie muzyki, którą lubisz, na swoim urządzeniu i brak potrzeby jakiegokolwiek połączenia zewnętrznego.
Wiadomości lub sport? Nie w moim samochodzie!
Chciałbym, żeby BMW oferowało opcję przewodowego CarPlay/Android Auto dla lepszej jakości dźwięku. Prawie każdy inny producent, który oferuje bezprzewodowe połączenie, zapewnia również opcję przewodową

• Like
Reactions: First EV
#19 ·
Opierając się na tym wątku i twierdzeniach o wyższej jakości dźwięku, uruchomiłem natywną aplikację Spotify w samochodzie po raz pierwszy od ponad 2 lat. Uważam ją za bezużyteczną; podczas krótkiej podróży z powrotem ze szkoły (15 minut) tylko ładowała rzeczy i nigdy nie dotarła do ekranu głównego. Czy w końcu nadąży?

#22 ·
Opierając się na tym wątku i twierdzeniach o wyższej jakości dźwięku, uruchomiłem natywną aplikację Spotify w samochodzie po raz pierwszy od ponad 2 lat. Uważam, że jest bezużyteczna; podczas krótkiej podróży z powrotem ze szkoły (15 minut) robiła tylko to, że ładowała rzeczy i nigdy nie dotarła do ekranu głównego. Czy w końcu nadrobi zaległości?
Tak, ale początkowe ładowanie jest bolesne przy słabym zasięgu komórkowym. Kiedy już uruchomisz swoją listę odtwarzania, może ona przetrwać przy znacznie mniejszej przepustowości. Dużo ulubionych i naprawdę długie listy odtwarzania zabijają początkowe uruchomienie. Przełączanie list odtwarzania jest również powolne przy ograniczonej przepustowości, wydaje się, że próbuje ponownie załadować wszystko, aby upewnić się, że jest aktualne.

#21 ·
Mam prawdziwą martwą strefę około 5 mil na północ ode mnie. Spotify wydaje się buforować tylko około połowy piosenki. Więc jeśli spróbujesz pominąć w tej martwej strefie, nic nie dostaniesz. Wydaje się również zapominać, że lubię włączone odtwarzanie losowe po kilku dniach lub być może po ponownym połączeniu. Mam kilka list odtwarzania pobranych na mój telefon, więc po prostu używam łącza Bluetooth jako kopii zapasowej, ale wygodnie jest mieć Spotify bezpośrednio w samochodzie - przynajmniej dla mnie. (Nie używam car play.) Uruchamianie Spotify z obu jednocześnie nie działa dobrze, konkurują o kontrolę, więc czasami muszę upewnić się, że moja aplikacja Spotify na telefonie jest zamknięta, aby uniknąć problemów.

Sirius/XM technicznie ma również możliwość naziemną, jak i satelitarną, nie jestem pewien, czy nadal z niej korzystają. Mogą również przeznaczyć inną przepustowość dla każdego kanału (z ogólnym limitem). Zasadniczo niskie kanały dostają więcej, a kanały wyższe i rozmówne mniej, ale działają prawie wszędzie tam, gdzie widać niebo. Te, które lubię, zawsze brzmią okropnie, nie planuję płacić, gdy moja darmowa wersja próbna się skończy, po prostu używam pobranych list odtwarzania, gdy nie ma zasięgu komórkowego. (Nie eksperymentowałem z ich kanałami tylko internetowymi.)