Prześwit | BMW i4 Forum
BMW i4 Forum banner

Prześwit

1 reading
22K views 28 replies 11 participants last post by  yobro 24  
#1 ·
Czy ktoś ma wiarygodne źródło, które podaje prześwit dla i440? Nawet w moim salonie tego nie mają - znalazłem tylko jedną stronę internetową, która podaje 12 cm (i chciałem to potwierdzić).

#2 ·
Według tego to 12,5 cm (lub 12,4 jeśli zrobisz 4,9*2,54).

Zauważyłem, że zwykła wersja w porównaniu do M-sport ma znaczną różnicę w wysokości (i prześwicie?), gdy są wizualizowane w konfiguratorze.

#3 ·
Zgodnie z tym ma 12,5 cm (lub 12,4 jeśli zrobisz 4,9*2,54)

Zauważyłem, że zwykła wersja w porównaniu do M-sport ma znaczną różnicę w wysokości (i prześwicie?), gdy są wizualizowane w konfiguratorze.
Tak. - to jest ten, który widziałem - ale nie sądzę, żeby był wiarygodny - opierając się również na twojej obserwacji wysokości i na pewno czytając lub słysząc gdzieś, że powinien być podobny do 4GC lub nawet lepszy ze względu na brak tłumika

#7 · (Edited)
40 (pierwsze zdjęcie) kontra 40 z pakietem M Sport (drugie zdjęcie).
W tym przypadku brak różnicy w prześwicie.

1234

1233

i40 idrive40 z pakietem M Sport nie ma w standardzie adaptacyjnego zawieszenia, więc prześwit jest taki sam. Może to wyglądać inaczej w Twoim kraju lub zaznaczyłeś opcję adaptacyjnego zawieszenia?

#9 ·
Mam tylko nadzieję, że te wrażenia z konfiguratora są realistyczne. Na wielu zdjęciach, których używał BMW, głównie podczas pierwszej oficjalnej prezentacji, samochód wydaje się być nieco za wysoki, zwłaszcza z tyłu... i4 M50, które widziałem na żywo podczas zapowiedzi, było jeszcze wyższe niż samochód na zdjęciu poniżej. Geniusz BMW wyjaśnił, że samochód był jeszcze w trybie transportowym. Hmmm, poczekajmy i zobaczmy :sneaky:

#10 ·
że samochód wciąż był w trybie transportowym.
:) Też zupełnie zapomniałem o istnieniu tego trybu!

Tak, widzę to samo ;)
Ragnerek, co jest dla ciebie bardziej pożądane?
Mniejszy prześwit, więc samochód będzie wyglądał bardziej sportowo i aerodynamika itp. itd.
LUB wyższy samochód, który nie będzie ... uderzał podłogą przy każdej okazji!

#14 · (Edited)
Rzeczywiście, adaptacyjne zawieszenie jest kontrolowane przez tryby jazdy. Istnieją więc 3 ustawienia:
  1. Sztywne zawieszenie, które zostanie aktywowane przez tryb sport lub sport plus. Sport plus nazywa się sport boost w i4.
  2. Bardziej komfortowe zawieszenie, które zostanie aktywowane przez tryb eco pro lub comfort.
  3. Ustawienie adaptacyjnego amortyzatora, w którym samochód będzie stale wybierał między sztywnym lub bardziej komfortowym zawieszeniem w zależności od okoliczności jazdy, aktywowane przez tryb adaptacyjny.
A jeśli chcesz, istnieje czwarte ustawienie, które jest ręcznym nadpisaniem, które można ustawić w eco pro individual lub sport individual. Tutaj możesz ręcznie wybrać między sportowym lub wygodnym zawieszeniem.

Ustawienie komfortowe można porównać do ustawień i4 ze standardowym zawieszeniem.
Żadne z tych ustawień nie ma nic wspólnego z wysokością jazdy. Jest to ustawione w konfiguracji, po złożeniu zamówienia do produkcji nie można go zmienić.

#29 ·
Rzeczywiście, adaptacyjne zawieszenie jest kontrolowane przez tryby jazdy. Istnieją więc 3 ustawienia:
  1. Sztywne zawieszenie, które zostanie aktywowane przez tryb sportowy lub sport plus. Sport plus nazywa się sport boost w i4.
  2. Bardziej komfortowe zawieszenie, które zostanie aktywowane przez tryb eco pro lub comfort.
  3. Ustawienie adaptacyjnego amortyzatora, w którym samochód będzie stale wybierał pomiędzy sztywnym lub bardziej komfortowym zawieszeniem w zależności od okoliczności jazdy, aktywowane przez tryb adaptacyjny.
I jeśli chcesz, istnieje czwarte ustawienie, które jest ręcznym nadpisaniem, które można ustawić w trybie eco pro individual lub sport individual. Tutaj możesz ręcznie wybrać pomiędzy sportowym lub wygodnym zawieszeniem.

Ustawienie komfortowe można porównać do konfiguracji i4 ze standardowym zawieszeniem.
Żadne z tych ustawień nie ma nic wspólnego z wysokością jazdy. Jest to wstępnie ustawione w twojej konfiguracji, po złożeniu zamówienia do produkcji nie można go zmienić.
Nie sądzę, żeby to było poprawne. Istnieją dwie opcje z adaptacyjnym zawieszeniem, Comfort lub Sport. Zawieszenie stale dostosowuje się w obu ustawieniach w zależności od warunków drogowych i stylu jazdy. Nie można tego wyłączyć. Jeśli wybierzesz Comfort, algorytm stale dostosowuje się między, powiedzmy, Soft i Medium, a jeśli wybierzesz sport, dostosuje się między Medium i Firm. Właściwie nie wiem, ile jest nakładania się między Medium, ale rozumiesz ideę.
Tak działa system zawieszenia PASM Porsche, który jest fantastyczny.

#17 ·
Szkoda, że nie umieścili zawieszenia pneumatycznego również z przodu, aby samochód mógł się podnosić i opuszczać w razie potrzeby - jak etron lub taycan. Może to będzie opcja dla i5 lub wyższych segmentów w przyszłości.
całkowicie się nie zgadzam - spójrz na ceny tych dwóch, które wymieniłeś - jest 2-3 rzędy wielkości niższe - plus podobna prędkość ładowania :) i lepszy zasięg

#18 ·
Mówię tylko, że miło byłoby mieć taką opcję. Zamontowali tylne zawieszenie pneumatyczne, więc są w połowie drogi! W połączeniu z napędem 4x4 byłoby miło na szutrowe drogi. A w mieście, na krawężniki i podjazdy, byłby to miły dodatek.

Mercedes klasy C, który ma ten sam rozmiar co i4, ma zawieszenie pneumatyczne jako opcję.

#19 ·
Umieścili tylne zawieszenie pneumatyczne
nie sądzę, żeby to robili - zapytałem mojego dealera i jest to tylko opcja sztywności, a nie obniżania/podnoszenia.

#20 ·
Jeśli działa to jak w mojej serii 5, podnosi się w zależności od obciążenia. Oczywiście nie można go podnieść ręcznie, ponieważ wtedy samochód nie byłby wypoziomowany. Przód jest biały cały czas, tył jest miejscem, gdzie trafiają dodatkowi pasażerowie i ciężar, więc ma to sens. W przeciwnym razie projektanci musieliby dostosować zawieszenie do tylko jednej konfiguracji obciążenia. Czy kiedyś próbowałeś jechać vanem bez ładunku z tyłu? Dość okropna sprawa.

#23 ·
Jeżdżę wczesnym Infiniti G35 coupe-6MT, które rzekomo ma 6,3 cala (16 cm) prześwitu.
Ocieram spód wjeżdżając i wyjeżdżając z podjazdu, podjazdu do mojej pracy i prawie wszędzie indziej.
Nie potrafię sobie nawet wyobrazić, jak będzie wyglądała jazda samochodem z 1,4 cala (3,5 cm) MNIEJSZYM prześwitem. Spód lepiej opancerzyć jak czołg.
Albo mam nadzieję, że statystyka dla mojego samochodu, którą znalazłem, jest błędna.

• Like
Reactions: 460 and Lord
#25 · (Edited)
Myślę, że rzeczywisty prześwit liczba może być mylący. Jeśli najniższy punkt prześwitu znajduje się przy mechanizmie różnicowym / pomiędzy dwoma kołami, można uniknąć wielu zadrapań, pokonując przeszkody na wprost. Jeśli prześwit pomiędzy przednią i tylną osią jest mały, można zarysować wszystko. Wiem, że to, co najczęściej uderza w ziemię u mnie (i u wszystkich innych z moim samochodem), to osłona termiczna na spodzie katalizatora, a podczas jazdy do przodu uderza ona w ziemię po tym, jak przednie koła pokonają najwyższy punkt. Podczas cofania uderza po tym, jak tylne koła są już daleko z tyłu, tuż przed tym, jak przednie koła przejadą nad nią. Ta głupia osłona jest najczęstszym źródłem grzechotania i pierwszą rzeczą, która zaczyna korodować w tym modelu. Co gorsza, jest przyspawana na stałe, więc jej usunięcie lub wymiana to spore przedsięwzięcie.

• Like
Reactions: gsbaker
#27 ·
125mm=12.5'm
Um. Myślę, że albo twoja matematyka, albo twoje jednostki mogą być błędne.
;)
125 mm = 12,5 cm = 0,125 m = 4,92 cala = 0,410 stopy = 0,136 jardów

• Like
  • Haha
Reactions: gsbaker and ssh